De ki itt a baloldali?

Fotó: Bar Horowitz

“Beni Ganz baloldali, a baloldal veszélyes” / Likud TV 2019. február 26.

A zsidó tradícók nagyon is szociális irányultságúak.

A Tanah teli van felhívásokkal az embertársaink, sőt környezetünk iránti fokozott figyelemre, és ez átszövi az élet minden területét. A fák első termésének meghagyása a fiatal növényen, hogy ne edd az anyja tejében főtt gödölyét, a sakter, ki a közösségből magára vállalja a gyilkolás bűnét, és lehetőleg a legfájdalommentesebben vágja le az állatot. Ilyen a mezők útszéli termésének vándorokkal való megosztása, vagy a “micvá”, a már-már kötelező jótét, adakozás gyakorlata. Nem csoda, hogy a tizenkilencedik században megjelent baloldali, szocialista mozgalmakhoz oly lelkesen csatlakoztak az ezen gondolatiságon nevelkedők.

Zsidóságom fontos talpköve ez az érzés, a fokozott empátia, együttérzés. Nekem, mint az évezredek óta megtűrt, üldözött, csak leleményessége, makacssága folytán fennmaradt kis nép gyermekének, zsidó identitásom legfontosabb eleme az elesettekkel és elnyomottakkal való azonosság érzete – legyen az ember, állat, vagy bármely létező.

- Hirdetés -

A napokban elméláztam azon, miként is lett szitokszóvá, itt Izraelben is, baloldalinak lenni. Hogy nevezhetik magukat jobboldalinak, azaz a zsidó hagyományok, tradíciók letéteményesének, őrzőjének azok, akik egyenest szembemennek ezzel az évezredek óta történelmünkbe, kultúránkba, ha tetszik, vérünkbe és vérünkkel írt paranccsal?

- Hirdetés -