A Likud a legfelsőbb bírósághoz fordul a Netanjahu elleni esetleges korrupciós vádemelés elhalasztásáért

Benjamin Netanjahu Likud
Fotó: Haim Zach / GPO

A Likud párt a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy akadályozza meg Aviháj Mandelblitt főügyész csütörtökre várt bejelentését a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós ügyeiben várható vádemelésről – jelentette a Jediot Ahronot című újság honlapja, a Ynet csütörtökön. 

A döntés a határozat nyilvánosságra hozataláról a baloldal brutális nyomásának az eredménye, és a választásokba történő nyilvánvaló beavatkozásnak minősül – állítja a Likud beadványa.

A baloldal durva beavatkozásának az a célja, hogy megbuktassa a jobboldalt – vélekednek a Likud párt petíciójának megfogalmazói azon a napon, amelyen az izraeli média szerint Aviháj Mandelblitt legfőbb ügyész drámai bejelentésre készül a Benjámin Netanjahu elleni korrupciós ügyekben folytatott nyomozás aktáinak további sorsáról, vagyis az esetleges bírósági vádemelésről. 

A rendőrség három aktát adott át vádemelési javaslattal az ügyészségnek, ahol a szakemberek szintén a bírósági eljárást látták helyesnek mindhárom esetben. A kiszivárogtatások szerint a kormányfőnek adott nagy értékű ajándékok, valamint a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával folytatott alkudozás ügyében csak csalás és hivatali hatalommal való visszaélés szerepel a vádpontok között. A Bezeq telekommunikációs céggel kapcsolatos ügyben viszont várhatóan Mandelblitt is korrupció miatt emel majd vádat a kormányfő ellen.

Netanjahu ügyvédei korábban már megkérték a főügyészt, hogy halassza el az április 9-én esedékes választások utánra az esetleges vádemelésről szóló bejelentést, de kérésüket Mandelblitt elutasította, mivel indokolatlannak találta.

A The Times Of Israel című újság legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a bűnügyi vádemelés fordulatot hozhat a választási kampányban: négymandátumos veszteséget okozhatna a Likudnak, miközben jelentősen növelhetné a kormányzó jobboldali Likud legnagyobb riválisának, a Kék-fehér pártnak a szavazótáborát.

A pártok átrendeződése nyomán nemcsak a múlt héten megalakult, centrista Kék-fehér párt válna a legnagyobb párttá harminchat parlamenti helyet szerezve a százhúszból, hanem a baloldali-jobboldali tömbök aránya is megváltozna a kneszetben: a jobboldal pártjai együtt nem rendelkeznének a kormányalakításhoz szükséges legalább hatvanegy mandátummal, ha most tartanák a választásokat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.