Breaking: a Netanjahu elleni vádemelés megfordíthatja a választások kimenetelét

A The Times of Israel által készített közvéleménykutatás szerint a Likud 4 mandátumot veszít, és jelenleg 25-ön áll, ha Mandelblitt főügyész a kormányfő elleni vádemelés mellett dönt. Közben alaposan megemelkedik a Kék-fehér pártra voksolók aránya, amely jelentős különbséggel vezetne, 36-44 mandátumot kapna jelenleg a százhúszból.

Az adatok jelenleg azt mutatják, hogy a vádemelési döntés esetén a Likud vezette jobboldali pártokból álló tömb nem fog rendelkezni a kormányalakításhoz szükséges 61 parlamenti hellyel, vagyis Beni Ganz, a Kék-fehér párt vezetője lehet Izrael következő miniszterelnöke. (Ganzról itt olvashat.)

Az új adatok szerint a bejutási küszöb környékén imbolyog két jobboldali párt, a Liberman vezette Jiszrael Béténu és a keleti vallásosok Sasz nevű pártja. Mellettük az arab Ram-Balad párt küzd még a kiesés veszélyével. Orly Levy-Abekasis pártja viszont a várható korrupciós vádemeléstől függetlenül sem jutna be a kneszetbe, ha ma lennének a választások.

A vádemelésről a főügyész várhatóan ma teszi közzé a döntést, miközben a Likud máris a legfelsőbb bírósághoz fellebbezett azzal a kéréssel, kötelezzék a döntés kihirdetésének elhalasztására, Izrael népe csak az április 9-i választások után tudhassa meg Mandelblitt döntését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Times of Israel