Vallásos lányok szelfiznek a Kinneretnél - fotó: izraelinfo
Vallásos lányok szelfiznek a Kinneretnél - fotó: Izraelinfo

Ezen az esős hétvégén ismét 7,5 cm-el emelkedett a Kinneret vízszintje, hála az utóbbi évek legesősebb telének. Szerencsésen átléptünk az alsó vörös vonalon, de messze még a “normális” vízszint, a felső piros vonal.

Sajnos még mindig négy méter hiányzik a tóból, és nincs olyan esős időjárás, ami ezt a víztömeget mind megadhatná, de reménykedhetünk benne, hogy több, az ideihez hasonlóképpen áldásos, vízben gazdag tél feltölti a sok év aszálya után veszélyesen leapadt tavat.

Ősz óta 1,87 m-el emelkedett a vízszint, ami máris 22 centivel több a sokéves átlagnál, de  persze nem pótolhatta a sokéves lemaradást. Az alsó piros vonal midnenestre reményre ad okot, ez határozta meg azt a szintet, amely alatt ökológiai károk érik a tó ökoszisztémáját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.