netanjahu ganz
Fotó: képernyőkép / Hadasot 12

A most folyó választási kampányban először fordul elő, hogy a jobboldali blokk már nem a legnagyobb: Liberman a választási küszöbérték alá esik, ezért a balközép blokk átvette a vezetést, bár Netanjahu fenntartja erejét és stabil különbséget Ganzcal szemben a miniszterelnöki posztra való alkalmasság tekintetében.

A kicsit több, mint egy hónappal a választások előtt készült legújabb közvélemény-kutatás szerint először számíthat egy kis előnyre a balközép blokk a jobboldallal szemben. A felmérés szerint a legtöbben úgy vélik, hogy Netanjahu fogja a következő kormányt megalakítani.

A felmérés adatai szerint a Melyik listára szavaznál, ha ma lennének a választások? kérdésre adott válaszok alapján a Beni Ganz és a Jair Lapid által vezetett Kék-Fehér párt – az előző felmérés eredményeihez hasonlóan – 36 mandátumot szerezne a 120 fős Kneszetben. A Netanjahu miniszterelnök által vezetett Likud párt a második helyen van 30 parlamenti hellyel, szintén ugyanannyi, mint az előző felmérés szerint.

Fotó: képernyőkép / Hadasot 12

A két nagy párt után az Avi Gabai által vezetett Munkapárt 9 képviselői hellyel rendelkezik – eggyel többel, mint az előző felmérés során. Közvetlenül utána a Hadas és Ta’al pártok szövetségéből alakult arab lista 8 mandátumot kapna.

Az ultra-ortodox pártok megtartják erejüket, sőt egy mandátummal gyarapítanák azt az előző fekméréshez képest. A Jahadut Hatora továbbra is 7 kneszet-helyet nyerne, míg a Sasz a korábbi 5 helyről 6-ra gyarapodna a következő Kneszetben.

A Zsidó Otthon (Habait Hajehudi) és a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) között kialakult Jobboldali Szövetség nevű lista erősödik, és 6 kneszet-helyet szereznének, szemben az előző felmérés 4 helyével. A Naftali Bennett és Ajelet Saked vezette Új Jobboldal párt továbbra is gyengül, és csak 5 helyet nyerne, szemben az előző felmérés során kapott 6 hellyel.

Fotó: képernyőkép / Hadasot 12

A pénzügyminiszter, Mose Kahlon Kulanu pártja az előző felméréshez képest egy mandátummal erősödött, és ma 5 helyet szerezne a Kneszetben. A Tamar Zandberg vezette Merec párt és az arab Raam-Balad pártpáros csak 4-4 mandátumot kapna az izraeli parlamentben.

A felmérés eredményei szerint a korábbi védelmi miniszter, Avigdor Liberman által vezetett Jiszrael Beitenu párt nem haladja meg a belépéshez szükséges küszöböt, és csak 1,7 százalékot kap. Az Orli Levi-Abekszisz által vezetett Geser párt (2,2%), Mose Feiglin (2,0%) és Eli Jisaj Jahad nevű pártja (1,5%) szintén nem érik el a küszöböt.

Fotó: képernyőkép / Hadasot 12

A felmérés eredményei szerint – a jelenlegi választási kampányban első alkalommal – a centrista baloldali blokk 49 mandátummal megelőzte a jobboldali blokkot, mely ezúttal csak 46 helyet szerzett. Az ultra-ortodoxok továbbra is 13, az arab pártok pedig 12 helyet foglalnának el a Kneszetben.

A felmérés készítői azt is megkérdezték a résztvevőktől, hogy Benjamin Netanjahu és Beni Ganz közül kit szeretnének miniszterelnöknek. Az eredmények alapján Netanjahu még mindig 40%-kal vezet (az előző felmérésben 36%-kal), Beni Ganz-ot 34% preferálná (az előző felmérésben 31%). A válaszadók 15%-a egyiküket sem akarja, és 11% nem tudja.

A közvélemény-kutatás során a résztvevőket megkérdezték, hogy – politikai véleményüktől függetlenül – szerintük kettejük közül végül is ki fog kormányt alakítani? A válaszadók 55%-a szerint Netanjahu, 23%-a szerint Ganz, 4% gondolja úgy, hogy egyikük sem, és 18%-uk nem tudott felelni a kérdésre.

A Munkapártra szavazó válaszadók 27%-a szerint Netanjahu alakítja meg a következő kormányt, 57%-uk szerint Lapid és Ganz, 6% szerint egyikőjük sem, és 10% nem tudja. A Likud-szavazók 87%-a szerint Netanjahu, 3%-a szerint Ganz és Lapid, 2% szerint pedig egyik sem, 8% nem tudott válaszolni. A Kék-Fehér pártra szavazók 28%-a szerint Netanjahu fogja a következő kormányt felállítani, 53%-uk Ganz és Lapid, 2%-uk szerint egyikőjük sem, és 17%-uk nem tudta.

A felmérést Mina Tzemach és Mano Geva kutatóintézete végezte az “Ipanel” céggel együttműködve. 532 válaszadó vett részt a felmérésben (a 18 éves és idősebb izraeli lakosság reprezentatív mintája szerint). Az adatgyűjtést telefonos interjúk és online kérdőívek együttes alkalmazásával végezték. A felmérés adatait március 5-én gyűjtötték össze, a maximális mintavételi hiba 4,2%.

Ha ma lennének a választások, melyik pártra szavaznál?

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...