Breaking: két rakétát lőttek Tel-Avivra Gázából

Este fél kilenc körül, váratlanul két rakétát lőttek a Gázai övezetből Gus Dán, Tel-Aviv és környéke felé. Tel-Avivban, Givatajimban, Ramat Ganban megszólaltak a szirénák, de a támadás váratlansága miatt sokan nem tudták, hogy mi történik, és nem siettek a bunkerekbe, vagy a betonszobákba.

A sziréna után két hatalmas bumm volt, a Vaskupola légvédelmi rendszer kilőtte az egyik rakétát, a másik a tévé szerint nem lakott területre esett.

Senki nem sérült meg és nem keletkeztek anyagi károk.

Rémült lakosok a lépcsőházban Ramat Ganban

Az Iszlám Dzsihád tagadja, hogy ő lőtte volna ki a rakétákat.

Izrael felszólította az egyiptomi küldöttséget, hogy hagyja el a Gázai övezetet.

Polgári védelmi parancsnokság: Egy rakétát kilőttünk, a másik parkolót keres… 🙂 (vicc)

Ron Huldai Tel-Aviv polgármestere az események fényében elrendelte a városi óvóhelyek azonnali megnyitását.

telaviv parkolo raketa
A tel-avivi önkormányzat megnyitotta a légvédelmi szobákat: első óra 20 sekel, minden további 15 perc 7 sekel (vicc)

Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter a hadsereg tel-avivi központjában helyzetértékelést tart a vezérkarral. A kérdés nem az, hogy válaszoljanak-e a támadásra, hanem hogy miként. Gázai jelentések szerint az övezet terrorszervezetei elrendelték a stratégiai helyszínek kiürítését, felkészülve az izraeli megtorlótámadásra.

A jelentések szerint holnap minden oktatási intézményt megnyitnak és normális módon fog működni Tel-Avivban és környékén.

vidam mosolygo izraeli lanyok nok
Vannak, akiket nem rémített meg a légiriadó, és folytatják a bulit – fotó: képernyőkép / 12 tévécsatorna

Két jelentős – az eddigiektől eltérő – tényező befolyásolhatja az izraeli választ a gázai támadásra: az új vezérkari főnök, és a közelgő választások.

Miért pont az Eurovízió előtt?

Kiderült, hogy bár a Vaskupola légvédelmi rendszer aktivizálva lett a rakétatámadás nyomán, de nem lőtt ki rakétát, mert mindkét támadó lövedék üres területre zuhant.

“Kedves Hamasz, szépen kérlek, fedd fel, hogyan találsz üres területet Tel-Avivban. Még parkolóhelyet sem találok a kocsimnak.”

Egyelőre nem tudni, hogy ki a felelős a rakétatámadásért. A Hamasz és az Iszlám Dzsihád is tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. Az izraeli hadsereg az Iszlám Dzsihádot gyanúsítja, mert mindkét kilőtt Fadzsar-rakéta az ő arzenáljukhoz tartozik.

Az izraeli felszólításra az egyiptomiak elhagyták a Gázai övezetet.

Az izraeli válasz a támadásra >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.