Liberális birthright utak is lesznek

Júliusban indul az amerikai liberális zsidók Jstreet nevű szervezetének első, alternatív birthright utazása. Ebben palesztin városokba és izraeli telepekre is elviszik az amerikai zsidó fiatalokat, hogy az egyoldalúsággal vádolt, Izraelben hivatalosan szervezett birthright utak helyett árnyaltabb képet mutassanak a helyi, bonyolult valóságról – írta a Háárec.

A progresszív amerikai-zsidó szervezet is tíz napos, díjmentes utazással csábítja a zsidó fiatalokat, azok közül is azokat, akik kiegyensúlyozottabb, a másik oldalt is bemutató képet keresnek Izraelről.

Az utóbbi években számos panasz érkezett a zsidó fiataloknak izraeli élményt kínáló Birthright-ra, sorra föllázadtak az azon részt vevő amerikai fiatalok, mert kíváncsiak voltak a másik, a palesztin oldalra is, és zavarta őket a program egyoldalúsága. Sőt, egy 1500 fiatal által aláírt petíción is kérték a program reformját, árnyaltabbá tételét.

Az amerikai diákok ettől a héttől negyven egyetemen jelentkezhetnek az új nyári  programra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.