Ganz telefonja vagy a tengeralattjárók?

“Működésbe lendült Finkelstein”: az izraeli média Beni Ganznak állítólag az irániak által feltört telefonjáról, és annak ki tudja miféle – csak utalásokkal és sejtetésekkel elárult – tartalmáról beszél. Ahelyett, hogy  a valóban Izrael biztonságát veszélyeztető hírt adná: a 13-as tévécsatorna esti híradásában szombat este Raviv Drucker nyilvánosságra hozta, hogy Benjámin Netajnahu aláírása szerepelt a 2015-ben Németországnak küldött levélen, amelyben megválaszolja a két ország közötti kiváló kapcsolatok miatt feltett német kérdést: adhatnak-e el fejlett tengeralattjárókat Egyiptomnak.

Netanjahu azt üzente vissza a németeknek, hogy igen, Izrael részéről az üzlet mehet. Erről a levélről meglepetten értesült németországi útján Reuven Rivlin államfő, és amikor kérdőre vonta erről a hadsereg illetékeseit, kiderült, hogy azok nem tudtak róla. Sőt. Ők soha nem írnának ilyen levelet a németeknek, hiszen Izrael egy ilyen lépéssel egyik stratégiai előnyéről mond le önként Egyiptommal szemben. Ráadásul Netanjahu akkor írta alá ezt az engedélyt, amikor még Mohammed Murszi elnök, s vele a Muzulmán Testvériség vezette Egyiptomot.

Netanjahu viszont aláírta, ami különösen annak fényében aggasztó, hogy kiderült: nagybátyja, majd halála után unokatestvére a tengeralattjárókat gyártó német ThyssenKrupp cég beszállítója volt.

Ámosz Gilad, a védelmi minisztérium politikai osztályának volt vezetője a tengeralattjárókról szóló, és pillanatnyilag ki tudja miért jegelt, 3000-res korrupciós akta  kapcsán tett vallomásában elmondta a nyomozóknak, hogy az Egyiptomnak eladott tengeralattjárók miatt kérdőre vonta Angela Merkel tanácsadóját, Christoph Heusgent.  “Tudja Ön, mi folyik az országában?”- kérdezte erre Heusgen Giladtól, s közölte, hogy maga Netanjahu hagyta jóvá az üzletet.

Netanjahuhoz közeli körök cáfolták ezt az értesülést, sőt azt állították, hogy valójában ellenezte az egyiptomi tengeralattáró-üzletet, de maga Netanjahu hallgat erről az ügyről, és helyette Ganz telefonját rángatták elő.

A 13-as csatorna egyik 2017-es oknyomozó műsora szerint is Netanjahu adott zöld utat a németeknek, noha a biztonsági szervek vezetői ellenezték. A héten pedig arról számolt be a csatorna, hogy Avicháj Mandelblitt államügyészsége vizsgálatot indít a Netanjahu és a Thyssenkrupp közötti kapcsolatok ügyében.

A Számvevőszék elnöke ugyanis arról írt frissen közzétett jelentésében, hogy Netanjahu és unokatestvére, Nathan Milikowsky az Ohio-ban működő grafitgyártó GrafTech International gyár részvényesei voltak, amely egyben a Thyssenkrupp régi beszállítója is. Netanjahunak is voltak tehát érdekeltségei, amiket állítólag miniszterelnöki kinevezésekot felszámolt. Ezt a kapcsolatot – törvényileg előírt kötelezettsége ellenére – azonban Netanjahu nem fedte fel hivatalba lépésekor.

A rendőrség tavaly év végén bejelentette, hogy elég bizonyítékkal rendelkezik David Shimronnak, Netajahu unokatestvérének, ügyvédjének és bizalmasának bíróság elé állításához a 3000-es akta keretében. Megvesztegetéssel, pénzmosással vádolják a Thyssenkrupptól vásárolt tengeralattjárók miatt. A hadsereg többször hangsúlyozta, hogy Izraelnek maximum 5 ilyen drága tengeralattjáróra van szüksége, de Jeruzsálem már a kilencedik megrendelésénél tart.

A másfél MILLIÁRD dolláros katonai közbeszerzés ügyében számos katonai vezető fog bíróság elé kerülni. David Shimron látta el az ügyvédi teendőket, ezért busás pénzek jártak neki, s befolyással üzérkedéssel is gyanúsítja a rendőrség.

Netanjahu hétvégi Twitter-üzenetében azt írta (komolyan!), hogy Irán küldi Ganzot és Lapidot kormányra, már bele is avatkoznak az izraeli választásokba érdekükben. De hogy Netanjahut ki küldi, azt nem tudjuk (komolyan?), mert Finkelstein már halott…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.