Netanjahu kap még egy esélyt rá, hogy mással fizettesse ügyvédi költségeit

benjamin netanjahu izzad
Fotó: Ververidis Vasilis / Shutterstock

A legfelsőbb bíróság hétfőn elfogadta a Netanyahu kérését: még egyszer, harmadszor is összeül az engedélyezési bizottság, hogy ismét megtárgyalja a költségeinek megfizetésére irányuló kérését. Korábban a bizottság már kétszer elutasította Netanjahut, majd a rá nehezedő politikai nyomás miatt a grémium elnöke benyújtotta lemondó levelét.

Közben a közszolgálati rádió azt is bejelentette, hogy a legfőbb számvevőszéknél, az engedélyezési bizottság felettes szervénél még nem fogadták el az elnök lemondását.

A bizottság engedélyére van szükség ahhoz, hogy a kormány tagjai rendes díjazásukon kívül bármiféle anyagi támogatást kaphassanak, és ezt csak abban az esetben engedélyezhetik, ha “annak elfogadása az eset körülményeire tekintettel indokolt, és nem sért közérdeket”. Oni Habas a számvevőszék elnökének küldte el lemondó levelét.

A három tagú bizottság, melynek Habas az elnöke volt, kétszer is egyhangúan elutasította Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérelmét, hogy gazdag külföldi rokonai és ismerősei fizessék helyette egymillió dollárra tervezett ügyvédi költségeit az ellene folyó korrupciós ügyekben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.