Meghalt Rafi Eitan, aki elkapta Eichmant

rafi eitan moszad
Rafi Eitan a Kneszetben, 2007 - fotó: Amos Ben Gershom

Gyászol Izrael. Meghalt az egyik leghíresebb ex-kém, aki elkapta Adolf Eichmant. Rafi Eitan, a Shin Bét és a Moszad egykori tisztje 92 éves korában hunyt el egy tel-avivi kórházban.

Rafi Eitan vezette 1960-ban azt a 11 főből álló Moszad-egységet, amely Argentínában elfogta Adolf Eichmannt. Kiderítették hol lakik. A közelben két autóval leparkoltak, azt színlelve, hogy lerobbant az egyik kocsi. Amikor a buszról leszálló Eichman, aki a Ricardo Klement álnevet használta, a háza felé sétált, leszólították, majd villám gyorsan az egyik kocsiba tuszkolták és elindultak a rejtekhelyükre.

Eitan volt az, aki menet közben ellenőrizte Eichman ismert sérüléseit, ezzel azonosítva a náci tömeggyilkost. Az egész moszados csoport az Argentína fennállásának 150. évfordulójára érkező izraeli delegáció része volt.

Eichmant benyugtatózva, El-Al-os szerelőnek öltöztetve csempészték fel az izraeli gépre és ki az országból.

Rafi Eitan az izraeli hírszerző közösség hőse – így emlékezett rá Benjanim Netanjahu, izraeli miniszterelnök.

„Feleségem, Sara és én, Izrael népével közösen gyászoljuk Rafi Eitant. Rafi a titkosszolgálat hősei közé tartozik, akik számtalan küldetésükkel nagyban hozzájárultak Izrael állam biztonságához. Személyes és közeli barát volt. Páratlan volt bölcsessége és elkötelezettsége Izrael népe és országa mellett” – fogalmazott Netanjahu.

„A Knesszet nevében búcsúzom a volt Knesszet-tagtól és hírszerző tiszttől. A zsidó állam megalapításának támogatása és a náci háborús bűnös elfogása miatt Izrael népe örökké emlékezni fog rá, emlékéből fakadjon áldás” – közölte a Knesszet szóvivője, Yuli Edelstein.

A teljes írás >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.