A zombik számára telepítettek lámpákat Tel-Avivban

A lámpák célja, hogy minimálisra csökkentsék a járművek és a kereszteződéseken áthaladó mobilfüggő gyalogosok közötti baleseteket.

Egy kis lépést tettünk az „okostelefon-zombik” életének védelme felé, miután Tel-Aviv önkormányzata speciális LED járdalámpákat telepített egy forgalmas útkereszteződésben, hogy figyelmeztesse a telefonjaikat bámulva közlekedő gyalogosokat.

Tomer Dror, a Tel-Aviv-Yafo önkormányzat forgalomirányítási részlegének vezetője elmondta, hogy a „zombi közlekedési lámpák” célja, hogy minimálisra csökkentsék a járművek és a kereszteződésben figyelmetlenül áthaladó gyalogosok közötti baleseteket.

„Nem kényszeríthetjük őket arra, hogy a tekintetüket az okostelefonról az útra vigyék át, ezért meg kell találnunk az utat a tekintetükhöz ” – mondta.

A csíkos fények zöldre váltanak, mikor biztonságos az áthaladás, és piros, ha a gyalogosoknak meg kell állniuk.

Jelenleg a kísérleti program egyetlen kereszteződésre korlátozódik Tel-Aviv központjában, de az önkormányzat szerint a zombi lámpákat máshol is felszerelik, ha hatékonynak bizonyulnak. Hasonló rendszereket alkalmaznak már Ausztráliában, Szingapúrban és Hollandiában is.

Eddig úgy tűnik, hogy az okostelefon-függő lakosok örömmel fogadják a fényeket.

“Véleményem szerint ez valami csodálatos” – mondta Shai Levi helyi lakos. „A telefonjától függő emberként, aki egész nap a képernyőre tapad, úgy gondolom, hogy ez azonnal csökkentheti a balesetek számát.”

Haley Danino, egy másik gyalogos is jó ötletnek nevezte az újítást, ami életeket menthet. “De ez egy kicsit szomorú, nem?” – mondta. “Mindannyian folyton lefelé nézünk”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz