Jeruzsálemi hegyek - fotó: a szerző

– A választás előtti hetekre eső gázai sztori nagy kárt okoz Bibi “Mr. Biztonság” választási kampányának – hallom az egyik utast.

– Ugyan már! – feleli a szomszédja. – Úgy kell neki ez a kis eksön, mint egy falat kenyér. Bár az is lehet, hogy a fagyi most visszanyal. Egyre többen dühösek és mondják: “Ha tíz év nem volt elég, hogy kitaláljon valamit, akkor talán jöjjön valaki más.”

Nem szeretek politikával foglalkozni. Mérgezi a lelket. Választások idején a morális szempontjaim alapján legkevésbé elfogadhatatlan jelöltre szavazok. Az is számít, hogy mit mond egy adott politikus, de leginkább a közszereplő tekintete, kisugárzása, metakommunikációja befolyásolja döntésemet. A ma már leginkább negatív kampányok vádaskodása, az uszítás, a rágalmazás, lejáratás, stb. fáraszt, undorít, elzárkózásra késztet. Sajnálom a kampányok társadalomra gyakorolt romboló hatását, a 2-3-4 évenként rossz célra tékozolt milliárdokat. Nem követem a napi híreket, de elég csak felszállni a buszra, máris up to date vagyok.

– Az újabb közvéleménykutatások szerint Bibi tarol – folytatja egy másik. – Ügyes kis karaktergyilkos kampánya hatásos: Ganz és pártja zuhanórepülésben. Bibinek egy kis Gáza meg se kottyan, teflon. A lényeg: az ellenség ellen rövid, aljas és kellőképpen kártékony vezényszavakat ismételgetni. Sokszor. Lásd Finkelstein.
Ma már egyre többen hiszik, hogy Ganz pszichopata. Ahogy Trump csinálta Clintonnéval. Ja, és szemrebbenés nélkül hazudni. Ganz ezt se tudja csinálni, szemben Bibivel.
Csak a szokásos forgatókönyv: “Csönd legyen, lövünk.” A sajtó haptákban áll, a generálisokkal az élen. A Munkapárttól kezdve mindenki besorol a vezér jobbja mögé. Aki nem, az dermedten hallgat, vagy ha mégsem, akkor áruló. A tribün pedig ordít a gyönyörűségtől.

Türelmetlenül nézem az utat. Kirándulni indultam, nem podcastot hallgatni.

– Az elmúlt napok bombázása következtében miért nem halt meg még senki Gázában? – kérdezi valaki, miközben leszállok a buszról.

A választ már nem hallom. A jeruzsálemi hegyek csendje vesz körül, a megújuló természet üde illata.

Eső készül, kései eső.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.