Győzött a Merec!

Miénk a jövő!

Tel-Aviv egyik legnagyobb és legelismertebb gimnáziumában, az Ironi Alef Tihon LeOmanujot, az 1-es számú Városi Művészeti Középiskolában már meg is tartották a 2019-es parlamenti választásokat – az iskola ezerkétszáz tanulójának körében, akiknek többsége még nem választókorú.

Az eredményeket tegnap hozták nyilvánosságra.

Ezek szerint a belvárosi iskolában magasan győzött a Merec, 45 mandátum megszerzésével a 120-ból. A Kék-Fehér pártszövetség 38 képviselői hellyel a második helyre szorult, míg az Avoda 20 mandátumot kapott, és így a harmadik legnagyobb támogatottságú párttá vált az iskola tanulóinak szavazatai alapján. A Likudnak a gyerekek 17 mandátumot adtak, így a jelenlegi kormánykoalició egyetlen pártjaként léphette át a bejutási 4%-os küszöböt.

Egy félig-meddig játékos, iskolában megrendezett választás nem adhat igazi referenciákat. Ugyanakkor a gyerekek véleményalkotása megbízható tükre lehet a szülők választási szándékának, így az itt megmutatkozó tendenciák mégiscsak figyelemre méltóak. Ebbe az iskolába többnyire a tel-avivi középosztály gyerekei járnak. Ha ugyanezt a szavazást, az alig négy-öt kilométerre lévő Bnei Brak középiskoláinak egyikében rendeznék, biztosan mások lennének a mutatók.

Mégis reményre ad okot a meglepő eredmény, mely arról tanúskodik, hogy a tel-aviviak még mindig azon pártok által kínált megoldásokat részesítik előnyben, melyek tartózkodnak az olcsó populizmustól, az elsődleges ösztöneinkre, az azonnali hatásra építő, a várható következményekkel nem számoló, felelőtlen politizálástól.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.