Könnyítések a Hamásznak a börtönökben?

Megoldódni látszik a Hamász Izraelben fogva tartott terroristáinak ügye: az izraeli hatóságok behódoltak a terrorszervezetnek, és teljesítették legfőbb követeléseiket – nem csak bőröndökben szállított készpénzzel vásárol időszakos nyugalmat a Netanjahu kormány.

A hatóságok tárgyalásokat folytattak Ramon börtönben a Hamász és az Iszlám Dzsihád képviselőivel, miután a rabok vasárnaptól éhségsztrájkkal fenyegetőztek – a Háárecnek adott beszámoló szerint. Az alku eredményeként megszüntetik törvénytelenül használt telefonjaik zavarását, valamint nyilvános telefonkészülékeket szerelnek fel számukra a folyosókon, hogy kapcsolatban lehessenek a külvilággal.

A biztonsági rabok évek óta kérik a nyilvános készülékek elhelyezését a börtönök őket fogva tartó szárnyaiban. Azt is elmondták a lapnak, hogy ha lesznek ilyen telefonok, akkor a beszélgetések zavarása már nem érdekli őket, és az sem, ha lehallgatják őket, mert csak a kapcsolatot szeretnék fenntartani családtagjaikkal.

Emlékeztető: a legújabb gázai rakétatámadások egyik oka az volt, hogy Gilád Erdán belbiztonsági miniszter utasítására néhány hete zavarni kezdték a biztonsági foglyok illegálisan birtokolt telefonokkal folytatott beszélgetéseit. Erdán a katonai rádióban többször elmondta, hogy erre feltétlenül szükség van, mert a rabok ezen az úton készítették elő a terrortámadásokat, s építették szervezetüket a börtönből is, és erről a rendszabályról ezért semmiképpen sem mondanak le.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.