A Zehut párt programja

Mose-Moshe_Feiglin
Mose Feiglin, a Zehut párt vezetője - fotó: Wikipedia

Megkönnyítendő a közelgő izraeli Kneszet-választásokon való döntést, a napokban sorozatban tesszük közzé a parlamenti bejutásra esélyes pártok rövidített programját.

Képtalálat a következőre: „‫זהות‬‎”
A párt logója

A Zehut (Identitás) pártot 2015-ben alapította Moshe Feiglin, miután kilépett a Likudból, mert nem sikerült reális helyet kapnia az előválasztási listán az előző parlamenti választások előtt. A párt két alapelvet egyesít: zsidó identitás és szabadság. E jobboldali párt programjának alapja a libertáriánus gazdaságpolitika, a Nagy-Izrael, valamint a vallás és az állam elkülönítése.

 

Gazdaság

Szuperkapitalista platformjának részeként a párt az adókulcsok és az adókedvezmény-pontok eltörlését javasolja, mindenki – gazdag és szegény – egyforma adókulcs alapján fizet adót. A társasági adó mértéke csökken, és ez is egységes lesz minden vállalat számára. A szabad piac fenntartása érdekében a vállalkozásoknak nyújtott minden támogatást leállítanak. A helyi ipart védendő behozatali vámkvótákat eltörlik.

Feiglin privatizálná a társadalombiztosítást is. Az első szakaszban a keresőképtelenségre vonatkozó biztosítást, később a gondozási biztosítást és a rokkantsági biztosítást. A lakosok kötelesek lennének magánbiztosítást vásárolni. Ezen kívül minden kórházat privatizálnának, azok a magánbeteg ellátásból és az orvosi turizmusból finanszíroznák magukat. A privatizáció a médiát is érintené: a közszolgálati műsorszórás megszűnne, a Kán és a katonai rádió (Galac) bezárna, vagy privatizálnák.

A párt szerint nincs szükség a tömegközlekedés állami támogatására, az államnak nem feladata a lakosság szállítása, azt a szabad piac oldja meg.

Telepes Politika és a C–zóna annektálása

A Zehut szerint Izraelnek nem csak joga, de kötelessége is a telepek építése, amely egyben gerjeszti a gazdaságot, emeli a lakáskínálatot, és ezzel csökkenti a lakásárakat.

Jeruzsálem

Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa. Feiglin ide költöztetne – beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Templom-hegy szomszédságát – minden állami hivatalt. A távolabbi tervek között szerepel a Szentély újraépítése.

Nemzetállam törvény

A Zehut szerint ez a közelmúlt legfontosabb és legsikeresebb törvénye.

LMBT házasság és örökbefogadás

A Zehut párt az állam teljes kivonulását hirdeti a család minden területén, beleértve a válást és a házasságkötést, nem csak az azonos neműek esetén. Amennyiben az LMBT béranyaság kérdése a Kneszet elé kerül, a párt tagjai lelkiismeretük szerint szabadon szavazhatnak.

Földreform

Az állam tulajdonában levő földekért felelős Izraeli Földhivatal felszámolása után a párt programja szerint a felszabaduló földterületek nagy részét az állampolgárok kapnák meg, ami növelné a szabad építési területeket és az árak csökkenéséhez vezetne.

zehut part izraelben
Fotó: Wikipedia

Vallás

A rabbinátus kósersági monopóliumát megszüntetné, és azt állami előírások váltanák fel. Emellett viszont mind a betérés, mind a házasság és annak bejegyzése a rabbinátus monopóliuma lenne. A rabbinikus bíróság mellé polgári bíróságokat hoznának létre, ezek azonban például családi jogi ügyekben a halacha, a zsidó jog szerint járnának el. Ezen kívül hétévenként megtartanánk a föld szombatját, vagyis hétévente egyszer le kell állítani az izraeli mezőgazdaságot.

A visszatérési törvényt is módosítanák, alijázni közvetlen zsidó felmenővel rendelkező tud majd (legalább egy szülő, nem elég egy zsidó nagyszülő).

A szombati nyitva tartásról és közlekedésről a lakosok döntenek és nem az állam, tehát azokon a településeken, ahol erre igény van, az megengedett lesz (tömegközlekedésről lásd fenn).

Legalizáció

A párt programjából a legismertebb az, hogy megígérték: a kanabisz legalizációja a legfontosabb koalíciós követelésük.

Nem csak a könnyű drogokat legalizálnák, hanem USA-mintára a fegyverviselést is. Az amerikai modellhez hasonlóan helyi, választott rendőrfőnökségre (mint a seriff) bízzák a közbiztonságot.

Kultúra és oktatás

A párt szerint az államnak teljesen ki kell lépnie a kultúra területéről, ez a minisztérium megszűnik, nincsenek állami támogatások a kultúra területén, az is a szabad piac elvei szerint működik.

Szabad iskolaválasztás, amely növelné a versenyt ezen a területen is, nőne a magán oktatási intézmények száma. A legminimálisabbra csökkentenék az alaptantervet.

Katonaság

Az ultraortodoxok behívását ellenzi. Nem lesz sorkötelezettség, hivatásos katonaságra van szükség.

Menedékkérők

A párt a menekülteknek státuszt, a gazdasági menekülteknek kitoloncolást ígér.

Bíróság és állami hivatalok

Az igazságszolgáltatási renszer gyengítése a cél. Ellenzik a bírói aktivizmust, eltörlik a Legfelsőbb Bíróság törvénymegsemmisítési jogkörét. A bírákat a törvényhozás választja meg, és a Kneszet jogi bizottsága dönthet azok elbocsátásáról, akik “a törvényeket a értelmükkel ellentétesen értelmezik”.

Továbbá az állami hivatalokban nem ellenzik a protekciót, vagyis a közelállók hivatali kinevezését, amennyiben azokat nem gyanúsítják bűncselekménnyel.

Külpolitika

Ezen a téren két fontos terv: az iráni vezetőség likvidálása „valódi elrettentésképpen”, valamint lemondás az amerikai támogatásról, amelyet a Zehut programja szerint mind biztonsági, mind politikai téren függőséget teremt Izrael számára.

A Zehut párt héber betűjele a szavazócédulán: ז

Az izraeli pártok programja összehasonlító táblázatban (PDF)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.