Választások után – szembe a cunámival

iránytű térkép
Fotó: pixnio.com

Macpen (מצפן) héberül iránytűt jelent. Macpun (מצפון) pedig lelkiismeretet. David Grossman, Izrael legjelentősebb kortárs írója valódi iránytű-lelkiismeret, ezért megosztunk egy ő általa ihletett és Aviv Messinger facebook oldalán közzétett posztot, mely nagyon virális lett a neten, mivel egy félreértés miatt sokáig azt hitték, hogy maga Grossman írta a választásokkal kapcsolatos gondolatokat.

“Mert vannak olyan pillanatok és helyzetek egy nemzet életében, akárcsak az egyén életében, amikor azon kapod magad, hogy csak állsz lefagyva. És érthetetlen számodra, ez hogyan történhetett meg, ki gondolta volna, és hogy létezik ez.

És különböző szakterületekről próbálsz magyarázatokat keresni, a közgazdaságtanból, a társadalomtudományból és az antropológiából, a filozófiából és a pszichológiából, és a végén újra nem érted, miként történhetett.

És úgy állsz ezzel szemben, mint egy természeti jelenségggel, mondjuk árvízzel vagy  szökőárral, és tudod, hogy biztosan van rá magyarázat, de ez jelenleg nem fontos, és most meg kell próbálni szembenézni az összeomlással.

És közben újra rájössz, hogy megpróbáltad, de tényleg nincs lehetőséged a történéseket befolyásolni, vagy bárkire hatással lenni. Hogy valójában csak magadról dönthetsz, a te saját válaszodról, gondolkodásodról, érzéseidről és szavaidról.

Tehát e választási nap után, amely olyannak tűnik, mint egy katasztrófa kezdete vagy folytatása, én megígérem magamnak, hogy minden nap ellenőrizni fogom, hogy ebből a gonosz szellemből semmi ne tapadjon rám.

Se a rasszizmusból, se a kihasználásból, se a gonoszból vagy az agresszióból, se a butaságból vagy a szűklátókörűségből. És hogy továbbra is higgyek benne, akár egy gyerek, hogy lehet itt igazság, egyenlőség, nyugalom, lehet béke ember és ember között, talán még a népek között is.

És még akkor is, ha a megválasztott képviselők nem hisznek ebben, és a kormányom nem ezen dolgozik – én minden porcikámmal erre törekszem.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.