Izraeli kórházban hajtották végre a világ első élő érátültetését

A Jeruzsálemi Egyetem Hadasza Orvosi Központjának sebészei példátlan vénaátültetést hajtottak végre, hogy megmentsék a 60 éves izraeli vi Yavetz életét.

Hallottunk már szív-, vese- és csontvelő átültetésekről, most azonban a jeruzsálemi Hadasza egyetemi orvosi központ orvosainak a világon elsőként sikerült élő érátültetést végrehajtaniuk, mellyel megmentették a 60 éves Avi Yavetz életét – írja a ISRAEL21c.

A férfi perifériás érrendszeri betegségben szenvedett (PVD), amely vérkeringési zavart okoz, ami a szívből kivont vérereket szűkíti és blokkolja. Avi egyik lábában az erek és az artériák elzáródtak, ezért szinte biztos volt az amputáció szükségessége – ami nagyon gyakori a PVD betegeknél.

A Yavetznek van egy artériája és vénája a lábában, ami helyreállíthatja a véráramlást, de hiányzott egy olyan véna, amely elég nagy ahhoz, hogy összekapcsolja az artériát a kisebb vénákkal; múltbeli műtétei miatt már egyik vénája sem volt elég jó állapotban.

Mi van, ha valaki a családjában adományozna vénát? Ezzel az „őrült ötlettel” állt elő Ron Carmeli professzor, a Hadasza vezető érsebésze.

Yavetz mind a négy gyermeke azonnal felajánlotta a vénáját, és végül a 27 éves Snirre esett a választás.

Korábban már hajtottak végre vénatranszplantációt halott testből, de „élő ember – és esetünkben egy családtag – adományát először használjuk” – mondta Carmeli.

Két héttel az átültetés után a vénák rendesen működtek, így Yavetz lába megmenekült az amputációtól.

Ezzel még nincs mindennek vége. „A beteg kezelése ugyanolyan, mint minden transzplantált páciensé, akárcsak a máj- és veseátültetésen átesett betegeké” – mutatott rá Carmeli. Yavetz-nek különböző gyógyszereket kell szednie, hogy megakadályozzák az új szerv kilökődését.

Carmeli optimista: “Ha az eredmények továbbra is jók maradnak, biztos vagyok benne, hogy ez az eljárás sokakat megmenthet a jövőben.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSISRAEL21c