Testvérek törzse – dal az izraeli egységről

31 izraeli művész egy közös klipben énekel az egységről. A Galgalatz rádió által létrehozott különleges projektre készült “Sevet achim veachajot” (Testvérek törzse) című dalt Doron Medalie írta és Idan Raichel zenésítette meg.

Két hónapig ült a szövegen a szerző, és megpróbált válaszolni a kérdésekre, hogy mit keres itt, miért él még itt, személy szerint ő, a másodrendű polgár (mert a melegek még nem rendelkeznek egyenlő jogokkal). „Ez az otthon, a szív ez…” szól a szöveg, és a dalszövegíró elmondása szerint azért nem úgy folytatódik, hogy „… és én téged szeretlek”, mert ez természetes, hisz a kezdetektől szeretjük Izraelt. Ma inkább az az aktuálisabb folytatás, hogy „… téged én nem hagylak el”.

Közel két év telt el, míg sikerült 31 énekest felvenni, mert vagy idejük nem volt a résztvevőknek, vagy a kiosztott sorokkal nem voltak megelégedve. Szinte mindenki inkább a személyes sorokat szerette volna énekelni, és nem a politikai kicsengésű részeket.

Mindenkit külön vettek fel a rádióban, aztán szelfiket készítettek magukról az énekesek.

A zenészek nem csak azért vállalkoztak, mert a Galgalatz kérte őket erre fel, hanem mert érezték, hogy ez a megfelelő pillanat, a viharos és – enyhén szólva – nem mindig tiszta választási kampány után, mikor még minden forr, durva a közbeszéd és falak épülnek a politikai táborok közé.

Ahogy Avram Tal mondta: Ha három percet rászánunk, az autóban ülve csendben hallgatjuk a dalt, és legalább addig nem dudálunk egymásra, már megérte…

Nem először állnak össze izraeli énekesek közös cél érdekében – 1985-ben fogyatékos gyerekek támogatására vették fel az alábbi klipet:

Bár mindannyian szeretjük az országot, a mentalitást, az egyszerűséget, az izraeli ételt, az izraeli zenét, de némelyikünknek talán naivnak, vagy az egység érzésének keltésére tett reménytelen kísérletnek tűnhet a dal. Mégis hallgassuk meg, és legalább néhány pillanatra romboljuk le a cinizmus falait, és emlékezzünk, hogy mindnyájunknak tovább kell élnünk itt – együtt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.