heyman eva
Heyman Éva

Egy új projekt keretében a közösségi médiában állítanak emléket a holokausztban elpusztult fiatal magyar zsidó lánynak és a többi hatmillió áldozatnak. A projekt célja a fiatalabb korosztály megszólítása lenne.

Milyen lett volna, ha létezik Instagram a holokauszt idején? Ezzel a kérdéssel indult el az Eva.Stories (Éva történetei) elnevezésű izraeli projekt, amely célja, hogy a közösségi médián keresztül mutassa be a fiataloknak a holokauszt történetét, illetve megemlékezzen a meggyilkolt hatmillió áldozatról. A kezdeményezés keretében az Instagramon posztok formájában fog megjelenni egy fiatal magyar zsidó lány, Heyman Éva története, annak eredeti naplója alapján.

Heyman Éva Nagyváradon élt családjával, naplóját a 13. születésnapján 1944 februárjában kezdte el írni, az utolsó bejegyzés pedig pár nappal deportálása előtt, 1944. május 30-án készült el. Éva a naplót a gettóba bejutó volt szakácsnőjükre bízta, így maradt meg az utókornak. A fiatal lányt családjával együtt Auschwitzba vitték, ahol október 17-én meggyilkolták. A szemtanúk szerint maga Mengele tuszkolta fel a gázkamrák felé tartó teherautóra.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Eva.Stories Official Trailer

A post shared by Eva (@eva.stories) on

A mostani Instagram-projekt első bejegyzése május 1-jén 16:00 órakor kerül majd ki, aznap este kezdődik ugyanis a holokauszt emléknap Izraelben. Az Eva.Stories oldalnak már több mint 200 ezer követője van. A kezdeményezés mögött egy izraeli vállalkozó, Mati Kochavi és lánya állnak, akik több millió dollárt költöttek a projektre. A bejegyzésekhez ugyanis nemcsak fotók, de költséges filmek is készültek 400 fős stáb részvételével. A jeleneteket az ukrajnai Lembergben (Lviv) forgatták.

A teljes írás itt olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet