Izrael: a The New York Timesnak számot kell adnia antiszemita karikatúrájáról

Trump-Netanjahu kutya karikatura

A The New York Times című lapnak számot kell adnia antiszemita karikatúrájáról – jelentette ki Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete hétfőn újságíróknak az ENSZ székházában.

A karikatúra a múlt héten jelent meg a lap nemzetközi kiadásában, és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázolta, amint Dávid-csillaggal – mintegy vakvezető kutyaként – vezeti a fekete szemüveges és kipát viselő Donald Trump amerikai elnököt.

A diplomata szerint a napilap ugyan bocsánatot kért, de el kell számolnia a múlt héten közölt karikatúrája miatt. A nagykövet ugyanakkor nem jelezte, hogy pert indítana a The New York Times ellen. “Nem az számít, hogy én elfogadom-e a bocsánatkérést, vagy sem, de amikor hibát követnek el, akkor valakinek felelnie kell ezért” – fogalmazott Danon. Hozzátette, hogy az ilyen rajzok is ösztökélhetnek a zsidók ellen elkövetett erőszakra.

A lap a hét végén bocsánatot kért, elismerve, hogy a rajz sértő és “antiszemita kliséket tartalmaz”, és a szerkesztési folyamatban elkövetett hibákat okolta a megjelenésért. “Az ilyen kép mindig veszélyes, és amikor szerte a világban erősödik az antiszemitizmus, még inkább elfogadhatatlan” – hangzott a szerkesztőségi állásfoglalás, és egyúttal “mélyreható változtatásokat” is ígért.

Izrael ENSZ-nagykövete hangsúlyozta: “az antiszemitizmusért mindenkit meg kell büntetni, lett légyen szó az ENSZ-ről, politikai felelősökről, újságírókról, politikai szakértőkről vagy professzorokról”. A diplomata egyúttal elítélte a szombaton egy kaliforniai zsinagóga ellen elkövetett, halálos áldozatot is követelő merényletet.

Donald Trump elnök hétfőn “az újságírás aljának” nevezte a karikatúra közlését. Hozzátette, hogy – mint fogalmazott – a The New York Times ugyan bocsánatot kért “a rémes antiszemita karikatúráért”, de tőle nem kért bocsánatot sem ezért, sem ” a többi hamis hírért, amit naponta közöl.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.