Lengyelország lemondta egy izraeli diplomáciai delegáció fogadását

Lengyelország lemondta egy izraeli küldöttség fogadását, mert a zsidók vagyonának visszaszolgáltatásáról akartak tárgyalni – jelentette hétfőn a Jediot Aharonot című izraeli újság online változata, a ynet.

A lengyel külügyminisztérium azt követően törölte az izraeli szociális, illetve külügyminisztériumi tisztségviselőinek hétfőre tervezett varsói látogatását, hogy több ezer lengyel tiltakozott az ellen, hogy kárpótlást juttassanak a holokauszt alatt vagy után családi tulajdonuktól megfosztott zsidóknak. A lengyel külügyi tárca indoklása szerint Izrael az utolsó pillanatban olyan módon változtatta meg a küldöttség összetételét, amely arra utal, hogy a tárgyalások elsősorban a zsidó tulajdon kárpótlásával kapcsolatos kérdésekre összpontosultak volna.

Az izraeli küldöttség tervezett látogatása egy négy éve folyó közös munka része lett volna, ugyanis az izraeli szociális egyenlőség minisztériumának munkatársai a zsidó jóvátételi világbizottsággal (WJRO) együtt öt országban – köztük Lengyelországban – évek óta az ellopott vagy államosított zsidó vagyon visszaadásán dolgoznak.

Szombaton Varsóban több száz lengyel nacionalista tiltakozott az ellen az amerikai kongresszusban elfogadott törvény ellen, amely felszólít a második világháború után elkobzott zsidó vagyon visszaszolgáltatására. A tüntetők olyan feliratokkal vonultak Varsó központjában a miniszterelnöki hivataltól az amerikai nagykövetség elé, hogy “Lengyelországnak nincs kötelezettsége” és “a holokauszt képmutatás”.

“Lengyelország nem fogja kompenzálni a második világháború alatt elvesztett vagyont,” – közölte a kérdésről a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. “A lengyelek áldozatok voltak, s így nincs ok arra, hogy másokat kárpótoljanak” – tette hozzá.

A lengyel nacionalisták azt állítják, hogy az amerikai törvény előírhatja számukra, hogy országuk 300 milliárd dolláros kártérítést fizessen a zsidó szervezeteknek. Varsó mellett Izrael New York-i konzulátusánál is tüntettek, arra szólítva fel Jiszráel Katz izraeli külügyminisztert, hogy kérjen bocsánatot a kétoldalú kapcsolatok válságáért.

A lengyel-izraeli viszonyt ugyanis a kárpótlási vita mellett tovább rontotta, amikor február közepén Jiszráel Katz külügyminiszter egy tévéműsorban felidézte a néhai Jichák Samír kormányfő 1989-ben elhangzott véleményét, amely szerint “a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”.

A WJRO elutasítja Morawiecki állításait, ugyanis szerintük a háború után a lengyel kommunista hatóságok elkobozták a holokauszt áldozatainak és családjainak tulajdonát, és ennek a vagyonnak a hasznát – együtt a nem zsidók elkobzott tulajdonával – továbbra is élvezi a lengyel gazdaság.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.