Itt nyugszik a Beresit izraeli űrszonda

beresit urszonda hold
A terület a becsapódás előtt és után. - fotó: NASA LRO

A Beresit nevű, legénység nélküli kis űrhajó 5,5 millió kilométert, és több sikeres manővert tett meg február 22-i felbocsátása óta, de a landolási manőver nem sikerült neki – az izraeli szonda a Hold felszínébe csapódott. A NASA most erről a becsapódási helyről készített fényképet, így most már teljesen biztos, hol van a Beresit végső nyughelye.

A Hold-szonda az Asrael Aerospace Industries állami repülőgépgyár űrkutatási programjának és a SpaceIL nevű izraeli magánvállalkozásnak a közös gyártmánya volt. Mintegy 100 millió dollárba (28 milliárd forintba) került. Elsősorban Morris Kahn 88 éves dél-afrikai–izraeli milliárdos fedezte a költségeket.

A becsapódási helyről a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) készített felvételt. A sötét elmosódás a Beresit körül nagyjából tíz méter hosszú, és egy világosabb terület veszi körül, ami felvert por lehet. A kép április 22-én készült, egyelőre nem tudni, hogy keletkezett-e kráter a becsapódásnál.

A tervek szerint a Beresit két-három napig tevékenykedett volna a Hold felszínén, ahol a fedélzetén lévő műszerekkel az égitest mágneses mezejét mérte volna, és felvételeket készített volna a leszállás helyéről. Emellett feladata volt egy izraeli zászló kitűzése. Magával vitt továbbá egy kapszulában digitális lemezeket, rajtuk izraeli szimbólumokkal, dalokkal, gyermekrajzokkal, a Bibliával és egy holokauszttúlélő visszaemlékezéseivel „a jövendő nemzedékek számára”. A Beresit Mózes első könyvének (Genezis, Teremtés könyve) héber neve.

- Hirdetés -
- Hirdetés -