Óriási beruházásokat terves az USA a palesztin területeken

Az Egyesült Államok kitervelte a palesztin-izraeli konfliktus lezárásának módját, de az abból származó gazdasági előnyöket is sorra vette.

Az Egyesült Államok a június végén esedékes bahreini gazdasági konferencián bemutatja várva várt közel-keleti béketervének azt a részét, amely a palesztin-izraeli konfliktus lezárásából származó gazdasági előnyöket vázolja – közölte a Fehér Ház helyi idő szerint vasárnap este.

A két éve készülő terv nagyravágyó befektetéseket és infrastrukturális fejlesztéseket képzel el a palesztin területeken.

A dokumentum központi politikai elemeit azonban továbbra is homály fedi. A palesztin-izraeli konfliktus évtizedek óta megoldatlan, legjelentősebb kérdései közé tartoznak a határok, Jeruzsálem státusa, a palesztin menekültek sorsa és Izrael biztonsága.

Bahreinnel közös közleményében az Egyesült Államok jelezte, hogy a konferencia esélyt ad a politikusoknak, valamint a civil társadalom és az üzleti élet képviselőinek arra, hogy támogatást szerezzenek azon gazdasági kezdeményezések megvalósításához, amelyek békeegyezmény nélkül is kivitelezhetőek.

- Hirdetés -

A terv előkészítésében kiemelt szerep jutott Donald Trump amerikai elnök vejének és tanácsadójának, Jared Kushnernek, valamint a nemzetközi tárgyalásokért felelős különmegbízottnak, Jason Greenblattnak.

A palesztin fél eddig nem reagált kedvezően az amerikai erőfeszítésekre. A Palesztin Hatóság viszonya feszült az Egyesült Államokkal, amely a palesztinok szerint elfogult Izrael javára. Trump bezáratta a palesztinok washingtoni diplomáciai képviseletét, megvonta a támogatást a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-ügynökségtől, és több száz millió dollárral csökkentette a palesztinok segítésére szánt forrásokat.

Az amerikai elnök emellett elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és oda költöztette át az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségét.

Eközben a palesztinok azt követelik, hogy Izrael vonuljon ki az 1967-es háborúban megszállt területekről. Emellett azt szeretnék elérni, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek őseik földjére, és Kelet-Jeruzsálem lehessen a független Palesztina fővárosa. Egyelőre kérdéses, hogy a palesztinok hajlandóak lennének-e lemondani egyes követeléseikről gazdasági előnyökért cserébe.

- Hirdetés -