Naponta 22 izraeli halott a dohányzás miatt

cigaretta dohanyzas
Fotó: pxhere.com

Évente mintegy nyolcezer ember hal bele a dohányzásba Izraelben, megközelítőleg naponta 22-en halnak meg a dohányzás miatt fellépő betegségekben – derült ki az Izraeli Rákszövetség (ICA) jelentéséből.

A szervezet és az izraeli egészségügyi minisztérium szerint az évi mintegy 8000 esetből nyolcszázan a passzív dohányzás következményeibe haltak bele. A betegségek közé tartozik a tüdőrák, a gégerák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COLD/COPD), a szívroham, a stroke és a hirtelen szívhalál.

Az ICA kezdeményezésére végzett új kutatás szerint az izraeli dohányosok 40,2 százaléka mérlegeli a dohányzás abbahagyását a cigarettaárak emelkedése miatt.

Az adatok szerint a 25-34 év közötti dohányzók fele is gondolkodik azon, hogy letegye a cigarettát, csakúgy, mint a 18-24 éves korosztály 46 százaléka.

A már nem dohányzó válaszolók 30,2 százaléka önállóan szokott le, 13,2 százalékuk tanácsadáson vett részt, 7,5 százalékuk az ICA leszokást segítő könyvét használta.

A kutatásban résztvevő nemdohányzók 41,1 százaléka mondta azt, hogy közterületen megkéri a dohányzókat, hogy menjenek arrébb, vagy oltsák el a cigarettát. A vizsgálat szerint a cigarettázók 76 százaléka eleget tesz egy ilyen kérésnek.

Emellett az izraeliek 84,4 százaléka támogatja azt a módszert, hogy elrettentő szemléltető fotókat helyeznek el a cigaretták csomagolásán.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából idén a tüdő egészsége és a dohányzás közötti összefüggésre helyezi a hangsúlyt. A WHO adatai szerint a dohányfüst akár öt órán át is a levegőben marad, miután a dohányzó elhagyta a helyiséget. A füst több mint hétezer vegyi anyagot, köztük 69 rákkeltőt tartalmaz.

Az ICA először indít Izraelben kampányt az elektromos cigaretta ellen, hogy figyelmeztesse a fiatalokat és felhívja a figyelmüket arra, hogy az e-cigaretták hosszú távú használatának biztonsága kérdéses. Tudatosítani akarják, hogy az e-cigaretta rászokást okoz, kétséget akarnak ébreszteni arról a tévhitről, hogy veszélytelen, valamint azt is közlik, hogy a fogyasztók valójában a gyártók “kísérleti nyulai”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.