avigdor liberman benjamin netanjahu
Benjamin Netanjahu és Avigdor Liberman a Kneszetben, 2013 - fotó: Haim Zach / GPO.

Egyre többen mantrázzák a Likud legújabb szlogenjét, miszerint csakis a nagy pártokra kell szavazni, mert, úgymond, ez a demokrácia garanciája. A szlogen azonban Likud-, illetve Netanjahu-nyelven íródott, és valójában természetesen éppen az ellenkezője igaz, ahogy az utóbbi napok eseményei is bebizonyították.

Izraelben, ahol nincsenek választókörzetek, csak egy szavazata van az embernek, amellyel egy pártra (és nem személyre!) lehet szavazni. Ezért úgy tűnik, éppen a kis, de bejutó pártok jelentik a demokrácia zálogát. Ők lehetnek a mérleg nyelve, s akadályozhatják meg például az egyszemélyi diktatúra kialakítását, ha egy nagy, és túl sokáig kormányon lévő párt vezetője netán úgy érezné, hogy igazából csakis az ő érdeme itt minden (legalábbis ami siker, a kudarcért mások a felelősek), nélküle nem létezik az ország, nála van a tuti.

Márpedig a demokrácia nem így működik. Abban nincs mindentudó vezír, hanem éppen a több szem többet lát elve uralkodik, ahol a “hozzáértő, dolgozó nép okos gyülekezetében (kneszet) hányjuk-vetjük meg száz bajunk” – ahogy József Attila mondaná.

És ha valakinek “a fejébe szállna a pisi” – ahogy héberül mondogatjuk –, és azt hinné, hogy ő találta fel a spanyolviaszt, és mindenki más csak az ő alattvalója, s a demokrácia intézményei addig jók, és addig működhetnek, amíg az neki kedvez, akkor az izraeli pártrendszer jelen helyzetében csak a csoda segíthet, illetve mégsem. Hanem egy kis párt is, mondjuk Avigdor Liberman Izrael a hazánk pártja, amely kívül áll a nagy pártban sunnyogó, rettegő, helyi szlengben felmosórongy-politikusnak nevezett honatyákon, s szembe mer szállni a vezírrel.

Tehát szavazzon továbbra is lelkiismerete szerint arra a pártra, amely szívének és eszének megfelel, ne próbáljon a biztosan bejutó nagy pártok árnyékába sodródni, mert kis pártra adott szavazatával az izraeli demokráciát is védi, hogy ne falhassa fel, ne vonhassa uralma alá a kneszetet egy kis gömböc, mert az senkinek sem jó. Nem jó az országnak, az izraeli demokráciának, de még a nagy pártok jobb sorsra méltó politikusainak sem.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.