Teleki tér – Tel-Aviv

teleki teri mesek film
Fotó: Teleki téri mesék

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Teleki tér. A belváros külvárosa volt, a mindig kicsit lepukkant Józsefvárosnak az a része, ami mindenütt a legizgalmasabb, a határvidék. Sem itt, sem ott, de mindenre kristálytisztán rávilágít kívülről.

Volt rajta egészen 1950-ig ócskapiac is, és az ehhez szükséges ószeresek hada. Általában szegény zsidók, hátukon a cucc, kacatokat cseréltek vacakokra, és közben csoda történt, mert nem haltak éhen.

És a téren közel ötven imaház, tanház, ahová be-betértek, mert egyrészt tíz ember kell egy rendes imához, másrészt jólesik néha leülni, elrévedezni, vagy csak megbeszélni a foci, a pacik, vagy a politika állását a haverokkal.

A teret egykor működtető szegény zsidók szinte egytől egyik eltűntek mára Magyarországról. Vagy megölték őket a nácik és szövetségeseik, vagy kivándoroltak egy olyan helyre, ahol szabadon tovább imádkozhattak egy hasonló imaszobában. Vagy gyerekeik már nem szegény zsidók, mert szakmát, diplomát adtak a kezükbe, és átköltöztek a belvárosba, vagy Budára, a gazdagokhoz.

Akár így, akár úgy, mára csak egy zsinagógácska maradt meg, a 22 alatt működő lakásimaház, amit nosztalgiából, identitáskeresésből és szívszerelemből továbbvisznek zsidó fiatalok, akik evégett idejárnak főleg a Belvárosból meg a messzi Budáról. És mivel a rendes középosztálybeli és a gazdag zsidók már csak ilyenek, filmet is csináltak a történetről és történetükről.

Amit június 10-én, jövő hétfőn este 7-től meg lehet nézni a Moadonban Tel-Avivban, a Marmorek 9-ben, ráadásul díjmentesen.

https://www.facebook.com/events/457036158438661/

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

Mayer Andrással, a rendező munkatársával beszélgettünk:

Teleki tér goes Izrael

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.