Izrael új vízvezetéket épít a Gázai övezet lakosainak

A több millió sékeles projekt célja a Gázai övezetben nehéz körülmények között élő palesztinok megsegítése. A Hamasz uralta térségben ugyanis az ivóvíz hiánya jelenti az egyik legkomolyabb problémát – írja a Ynet híre alapján a Kibic.

Tegnap megérkezett a Hamasz terrorszervezet irányítása alatt álló Gázai övezetbe Katar több millió dolláros adománya, ami egy rövid ideig talán enyhíthet valamit a térségben nehéz körülmények között élő lakosok helyzetén. Már, ha jut valami egyáltalán a valóban rászorulóknak. Izrael ezzel szemben a pénznél egy sokkal alapvetőbb szükséglettel igyekszik ellátni az övezet lakosságát: ivóvízzel.

A nemzeti vízművek, a Mekorot, illetve az izraeli vízügyi hatóság ugyanis közösen épít új vízvezetéket, amely Izraelből hamarosan a Gázai övezetig szállítja majd az ivóvizet, aminek hiánya az egyik legjelentősebb probléma a térségben. Az egyik izraeli tévécsatorna tavalyi riportja szerint a gázai vezetékekben folyó víz 97 százaléka szennyezett, ivóvíz átlagosan csak minden ötödik napon érkezik a közkutakhoz.

A jelenlegi építkezéssel ugyan nem érkezik több ivóvíz Gázába, viszont hatékonyabb módon lehet majd szabályozni a víz eljuttatását az övezetbe, ahol az Izraelből érkező vezeték a helyi vízhálózatra csatlakozik majd. Az viszont külön nehézséget jelent az övezet vízellátásában, hogy a helyi hálózat rossz állapota miatt csak korlátozott mennyiségű vizet lehet a rendszerbe juttatni.

Az két fél közötti megállapodás szerint Izraelnek évente 10 millió köbméter vizet kell a Gázai övezetbe eljuttatnia, Izrael azonban ennél többet, 11,5 millió köbméternyi mennyiséget ad a gázaiaknak. Az összeomlás szélén álló gázai vízhálózat azonban nem bírna el nagyobb terhelést.

A teljes cikk itt olvasható >>

FORRÁSKIBIC