A nyolcéves Or Shatil második lett az európai sakkbajnokságon

Az izraeli kislány az addig veretlen Ismayilova Khanimot győzte le.

Or Shatil – fotó: Instagram

A nyolcéves sakkjátékos Or Shatil nyerte el a második helyet a Romániában rendezett Európai Iskolák Sakkbajnokságán.

Or Ismayilova Khanim azerbajdzsáni sakkozót győzte le, aki a döntő mérkőzésig veretlen volt. Shatil a fekete bábukkal játszott, tehát ellenfele kis előnnyel kezdett, aki a fehér bábukkal tehette meg a kezdő lépést.

Az izraeli játékosoknak néha megkülönböztetéssel kell szembenézniük, amikor az Izraellel ellenséges országokban találkozókat tartanak, vagy amikor a játékosoknak versenyezniük kell az iráni Iszlám Köztársaságból származó játékosokkal. 

Áprilisban az iráni sakkbajnok, a 15 éves Alireza Firouzja nem volt hajlandó megmérkőzni izraeli ellenfelével, Or Bronsteinnel a németországi Grenke Chess Open alatt.

Januárban egy másik iráni játékos, Aryan Gholami nem ült le az izraeli Ariel Erenberggel a svédországi Rilton Kupán. Gholami így elveszítette az esélyét, hogy 10000 dollárt nyerhessen. Iránban ezért hősként tekintettek rá, februárban Ali Khamenei ajatollah iráni legfőbb vezetővel is találkozott, aki dicsérte a fiatalember döntését. 

Gholami elmondta a svéd sakkoldalnak, a Schack.se-nek, hogy semmiféle bántó szándék nem volt benne, „de ha leülnék egy izraeli versenyzővel játszani, akkor annak rám nézve nagyon komoly következményei lennének”.

2017-ben Borna Derakhshani 14 éves iráni sakkozót az Iráni Sakkszövetség végérvényesen eltiltotta a versenyzéstől, amiért izraeli ellenfelével lejátszotta a mérkőzést. A döntés értelmében ezentúl nem vehet részt semmilyen nemzetközi sakkversenyen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Jerusalem Post