Abbasz szerint kudarcra van ítélve a bahreini konferencia

Kudarcra van ítélve az a konferencia, amelyet a jövő héten Bahreinben az izraeli-palesztin konfliktus megoldására vonatkozó amerikai terv gazdasági részének ismertetése céljából tartanak – jelentette ki vasárnap Mahmud Abbasz palesztin elnök.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a manámai konferencia nem lesz sikeres” – hangsúlyozta a palesztin vezető ramallahi sajtóértekezletén.

Az Egyesült Államok már szombaton bejelentette a gazdasági elképzelések főbb pontjait. Ezek alapján Washington tíz év alatt 50 milliárd dollárnyi állami és magánbefektetést képzel el a palesztin területeken, ahol a terv értelmében 1 millió új munkahely jönne létre.

A palesztinok elutasítják az amerikai béketervet, és úgy általában Washington szerepvállalását is, amióta Donald Trump amerikai elnök több évtizedes nemzetközi konszenzust felrúgva elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és a muszlimok számára is szent városba helyezte át az Egyesült Államok nagykövetségét. Korábban a nemzetközi közösségben egyetértés volt arról, hogy Jeruzsálem státusát az izraeli-palesztin tárgyalások részeként kell rendezni. A palesztinok célja, hogy majdani államuk fővárosa Jeruzsálem keleti része legyen.

„Nem leszünk Greenblatt, Kushner és Friedman szolgálói és rabszolgái” – szögezte le Abbasz Trump tanácsadójára, vejére és egyben megbízottjára, valamint az amerikai nagykövetre utalva. Abbasz hozzátette: „szükségünk van gazdasági támogatásra, pénzre, de mindenekelőtt politikai megoldást kell találni. Elfogadhatatlan számunkra, hogy egy politikai kérdésből gazdasági kérdést csináljanak”.

A palesztinok szerint a gazdasági tervvel az Egyesült Államok meg akarja vesztegetni őket, hogy később megtagadhassa tőlük a saját, független államot.