Végleg elutasították Netanjahu kérelmét jogi védelme költségeinek átruházásáról

benjamin netanjahu izzad
Fotó: Ververidis Vasilis / Shutterstock

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

A számvevőszék illetékes bizottsága végleg elutasította Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek azt a kérését, hogy vagyonos barátja fizesse helyette ügyvédi költségeit az ellene folyó korrupciós ügyekben – jelentette a Háárec című újság honlapja hétfőn.

A bizottság azzal indokolta az immáron harmadik elutasítást, hogy Netanjahu nem mutatta be az általuk bekért dokumentumokat jövedelmi helyzetéről és kapcsolatáról Spencer Partrich amerikai üzletemberrel, aki a pénzt ki akarta fizetni számára.

A grémium korábban harminc napot adott a dokumentumok benyújtására, de a kormányfő jogi képviselője ennek harminc nappal történő meghosszabbítását kérte vasárnap, amit szintén elutasítottak.

Netanjahu a visszautasítás után azt állította, hogy a bizottság túllépte hatáskörét, és kihasználva helyzetét példátlan nehézségeket gördített a miniszterelnök elé, megakadályozta alapvető jogainak érvényesítését a jogi eljárás során.

A kormányfő úgy vélte, hogy a kéréséről döntő bizottságnak nincs joga bepillantani a bekért iratokba, köztük a vagyoni helyzetét feltáró dokumentumba, hanem csakis az esetleges összeférhetetlenséget kellett volna vizsgálniuk Spencer Partrich-csal.

- Hirdetés -

Korábban a grémium úgy döntött, hogy Netanjahunak vissza kell fizetnie az unokatestvérétől, Nathan Milikowskytól a bizottság jóváhagyása nélkül átvett háromszázezer dollárt (mintegy nyolcvanöt millió forintot), valamint vissza kell adnia a Partrich által számára megvásárolt öltönyöket vagy azok ellenértékét.

A kormányfőt a közelmúltig Navot Tel-Zur ügyvéd képviselte, de ő kilépett szolgálatából, miután nem fizették ki a neki és kollégáinak szolgáltatásaikért járó pénzt. Becslések szerint Netanjahu több százezer sékellel tartozik ügyvédeinek.

Múlt héten a miniszterelnök a visszavonulás előtt álló Josef Sapirától, az állami számvevőszék elnökétől kért meghatalmazást arra, hogy Partrichtól üzleti alapon jelentős pénzösszeget kérhessen kölcsön.

Ez a kérés a Háárec szerint az engedélyeket elbíráló bizottság megkerülését jelenti, de az ügyeket közelről ismerők azt nyilatkozták a lapnak, hogy Sapira hajlik Netanjahu kérésének jóváhagyására.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?