Izrael felemelte az országba beengedhető gázaiak számát

Átkelő Ereznél - fotó: wikipedia

Izrael csöndben 3000-ről 5000-re emelte a gázaiaknak adott belépési engedélyeket, és levitte a korhatárt 30-ról 25 évre. Az engedélyt elvileg üzletemberek kaphatják meg, de a gyakorlatban ismét megjelentek a gázai kétkezi vendégmunkások az övezet környékén.

A szinte titokban meghozott döntésről szóló hírt megerősítették a Háárec című lapnak az erezi határnál a beléptetést végző katonai hatóságok. A munkavállalási és belépési engedélyt szerző gázai férfiak a magasabb izraeli bérekből népes gázai családokat tudnak eltartani, és ezzel csökkentik az övezet gazdasági feszültségét és munkanélküliségét.

A lap szerint ennek a könnyítő intézkedésnek köszönhető, hogy az utóbbi napokban kevesebb gyújtogató léggömböt indítottak útnak Gázából a szomszédos izraeli területek felé, és viszonylag nyugodtan zajlottak le legutóbb a szokásos pénteki határ-menti tüntetések.

A kilencvenes évek elejéig gázai kétkezi munkások tízezrei jártak át naponta Izraelbe dolgozni, de a gázai Hamász kilencvenes években elkezdődött terrortámadásai után biztonsági okokból szinte teljesen lezárták a határt az övezetben élő palesztinok előtt.

Később Ereznél egy közös izraeli-palesztin iparnegyed felépítésével próbálták folytatni az olcsó gázai munkaerő mindkét oldal számára kedvező izraeli foglalkoztatását, de a kaszám rakéták az ott felépített üzemeket és gyárakat sem kímélték, és mivel az izraeliek nem voltak hajlandók magukat veszélyeztetve ott dolgozni, ezeket is bezárták a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.