Izrael veszélyesen felkészületlen a várható élelemhiányra

tuzvesz a gazai hataron
Fotó: Ofir Liebstein, a Saar Hanegev regionális tanács vezetőjének a Facebook-oldala

Egyre gyakoribb a mezőgazdaságot (is) sújtó extrém időjárás, növekedik az átlaghőmérséklet, egyre gyorsabb ütemben fokozódik a klímaválság. Egyre egyértelműbb, hogy hamarosan nagy veszélybe kerül a világ élelmiszer-biztonsága.

Izrael mégis felkészületlen, a vésztartalékok pár hétre, maximum 3 hónapra elegendőek – írja a Háárec honlapja. Pedig egy éves készlet kellene, mert már egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az egész világot egy különösen rossz év sújtja, s egekbe szöknek az élelmiszerárak, ami végzetes lehet a 90%-ban gabona és hüvelyes importra szoruló Izrael számára.

A mezőgazdászok számára a kisebbik gond a hőmérséklet emelkedése, ennél jóval nagyobb a kiszámíthatatlanság növekedése, az extrém időjárások és katasztrófák állandósodása.

Az izraeli tartalékokat jelenleg az általában rövid ideig tartó háborús időszakokra hozták létre, de a jövő valódi kihívása a hosszan, akár egy évig is elhúzódó élelemhiány a sorozatos katasztrófák eredményeképp. Ekkor készletről egyelőre még nem is gondolkodtak az illetékesek, pedig már rég aktuális lett volna – vélekednek a szakemberek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.