Az oktatási miniszter menesztését követelik a melegek “átneveléséről” vallott nézetei miatt

Rafi Perec oktatási miniszter menesztését követelték a melegek heteroszexuálissá “átneveléséről” vallott nézetei miatt az izraeli LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális)-közösség képviselői Tel-Avivban vasárnap este – jelentette a tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna esti híradása.

Rafi Peretz – fotó: Wikipedia

“Úgy gondolom, lehetséges” – nyilatkozta Rafi Perec szombat este a 12-es kereskedelmi tévécsatorna híradójának a melegeket heteroszexuálissá átnevelő, úgynevezett konverziós terápiákról. Perec – aki egyben a telepeseket támogató Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi) párt vezetője – ezzel a kijelentésével azonnal hatalmas felháborodást keltett a liberális izraeliek körében.

Noha néhány órával később közleményt adott ki arról, hogy az irányítása alatti oktatási rendszer továbbra is elfogad minden izraeli gyermeket szexuális irányultságától függetlenül, de már késő volt: a kormány és az ellenzék köreiből is össztüzet zúdítottak rá. 

Elsőként Amir Ohana igazságügyi miniszter, a Likud párt illetékes frakciójának vezetője ítélte el minisztertársa kijelentését vasárnap. “Nem a homoszexualitás, hanem a sötétség és az előítéletek igényelnek átnevelő terápiát” – bírálta Perecet Amir Ohana. 

A nap folyamán az LMBTQI- közösség képviselői mellett a középiskola-igazgatók szövetségének vezetője is távozásra szólította fel az oktatási minisztert, és Benjamin Netanjahu kormányfő is elhatárolódott nézeteitől. “Rafi Perec kijelentései elfogadhatatlanok, és nem képviselik kormányom álláspontját” – hangsúlyozta Netanjahu Twitter fiókjában közzé tett üzenetében.

Netanjahu alig egy hónapja nevezte ki Perecet az oktatási minisztérium élére Naftali Bennet helyére, aki új pártjával, az Új Jobboldallal (Hajamin Hehadas) nem jutott be a kneszetbe az április 9-i választásokon, de az új miniszter már több alkalommal is közfelháborodást gerjesztett kijelentéseivel.

Néhány napja azzal borzolta a kedélyeket Izraelben és az egész világ zsidóságának körében, hogy “második holokausztnak” nevezte a zsidók és nem zsidók közötti vegyes házasságokat, elsősorban az Egyesült Államokban.

“Elvesztettünk hatmillió zsidót ezen az úton a holokauszt óta” – mondta Perec. Juval Steinic energiaügyi miniszter, a Likud politikusa erről a The Jerusalem Post című lapnak azt nyilatkozta, hogy az asszimiláció nem jelent kritikus gondot, továbbá abba kell hagyni az Egyesült Államokban élő zsidók lenézését. Hozzátette azt is, hogy nem minden zsidó határozza meg vallási alapon zsidóságát, hanem sokan kulturális, vagy történelmi módon élik meg azt.

A Háárec című újság vasárnapi elemzése felteszi a kérdést, hogy Benjamin Netanjahu elvesztette-e varázslói képességeit? Ugyanis átmeneti kormányába – amely a szeptember 17-re kiírt előrehozott választásokig van hivatalban – sorra olyan minisztereket nevezett ki, akiktől már többször elhatárolódni kényszerült, akik “öngólokat rúgnak”, és sorozatos botrányaikkal rontják újraválasztásának esélyét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.