Vallási kényszer ellen tiltakozó plakát Tel-Avivban

A Pew Research Center által a héten közzétett átfogó jelentés nyomon követi a vallási alapú korlátozások növekedését világszerte. A Pew indexe alapján Izrael a világ 22 vallási alapon leginkább megszorító országa között szerepel.

Még ennél is előbb szerepel Izrael a világ országai között azon a skálán, melyen a vallási normákkal kapcsolatos társadalmi ellenségességet pontozzák (5. hely), valamint a társadalomban jelen lévő „vallási feszültség és erőszak” szintjét vizsgálva, ahol a 6. legmagasabb pontszámot kapta – ezzel még Szíriát is megelőzve.

A tíz évet, a 2007-től 2017-ig terjedő korszakot vizsgáló jelentés alapján világszinten mélyültek a vallást érintő társadalmi ellentétek, valamint a vallási alapú kormányzati korlátozások mértéke is emelkedett.

Az intézet kutatási elemzése a kormányzati korlátozásokat több szinten pontozza. Egyrészt a vallásszabadságot korlátozó jogszabályok és politikai normák alapján (mint például a vallási csoportok működéshez szükséges regisztrálás feltételei), valamint egy bizonyos vallási csoport állami szintű favorizálása terén (például a vallási oktatás, a tulajdonjog és a vallási vezetés állami finanszírozásán keresztül), melyek a legkiemeltebb és legelterjedtebb vallási korlátozások a világ országaiban, és a tanulmányban nyomon követett öt régió mindegyikében: Amerika, Ázsia-Csendes-óceán, Európa, Közel-Kelet-Észak-Afrika és Szaharától délre fekvő Afrika. Mindkét típusú korlátozás emelkedett világszinten; mindkét kategóriában a globális átlagpontszám 2007 és 2017 között több mint 20% -kal nőtt (lsd. táblázat).

A valláson alapuló társadalmi ellenségeskedések szintje is jelentős növekedést mutat világszerte, ennek keretén belül vizsgálták többek között a vallási normákhoz köthető gyűlölködést (például nők zaklatása a vallási öltözködési kódexek megsértése miatt). Ebbe a kategóriába tartozik továbbá az egyének és bizonyos társadalmi csoportok általi zaklatások és a szervezett csoportok által elkövetett erőszakos cselekmények (beleértve például a neonáci, vagy iszlám csoportokat) – itt szerényebb növekedést tapasztaltak a vizsgált időszakban.

Izrael értékelésével kapcsolatban a Pew tanulmány kitér olyan vallási incidensekre, mint a szombati közlekedés korlátozása és a haredi ortodox környékeken autót vezetők zaklatása, vagy arra a gyakorlatra, hogy kormányzati szervek és tisztviselők “vallási hatóságokra, illetve doktrínákra hivatkoznak jogi kérdésekben.” Ezen kívül Izrael nem ismeri el a nem-ortodox betérést, és kizárólag az ortodox rabbinátus kezében összpontosul minden családi állapottal kapcsolatos (házasságkötés, válás, temetés) eljárás. Izraelben nincs lehetőség polgári-, illetve más vallásúak közötti házasságkötésre (a külföldön kötött házasságokat az állam elismeri).

A zsidó vallásúak világszinten tapasztalható korlátozásait vizsgálva a jelentés beszámolt többek között arról, hogy Németországban és Szlovéniában a kormány korlátozza a körülmetélés gyakorlatát. A jelentés részletesen kitér a növekvő antiszemita és neonáci cselekményekre, ezen belül a zsidók elleni támadásokra Európában és az Egyesült Államokban (összesen 87 országban).

Forrás:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, The Times of Israel