Új, baloldali pártszövetség született Demokratikus Tábor néven az éjjel, a balliberális Merec, Ehud Barak új Demokratikus Izrael pártja, és a Munkapártból kivált népszerű Stav Saffir együtt indul a választásokon, ahol Safir a közös lista második, Barak pedig – egóját erőteljesen hátratolva – a tizedik helyen szerepel majd. Ha viszont bekövetkezik a balos fordulat, és belépnek a jövendő koalícióba, akkor a megállapodás szerint először Barak kaphat miniszteri tárcát.

A listát a Merec elnökválasztáson győztes Nican Horovic vezeti, Izrael egyik legismertebb nyíltan homoszexuális ex-újságíró politikusa. Főként régi Merec-harcosok szerepelnek az első tíz helyen, de az esélyes hetedik-nyolcadik helyet üresen hagyták az esetleges további csatlakozóknak. Ezek közt szóba jöhet Cipi Livni, a Munkapárt beszállása esetén Amir Perec és Orli Levy Abukszisz, s esetleg Icik Smuli, akinek Saffirhoz hasonlóan kifelé áll már a szekérrúdja a Munkapártból.

Smuli csütörtök reggel felszólította a Munkapártot frissen irányító Amir Perecet, hogy vigye be a pártot a Demokratikus koalícióba, s kérését alátámasztják az aggodalmak, hogy az egyre kevésbé vonzó, és egyre inkább jobbra kacsintgató Munkapárt kieshet a kneszetből, ha nem sikerül megugornia a bejutási küszöböt.

Emiatt egyre kevesebben morzsolnák el a szemük sarkába gyülekezett könnycseppeket, pedig ez végzetes csapást mérhet az esetleges baloldali fordulatra, ha a Munkapárttal együtt a kukába kerül mondjuk három mandátumnyi baloldali szavazat is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.