Vége a korrupciónak Izraelben

Matanjahu Engelman, az Állami Számvevőszék elnöke - fotó: képernyőkép / Mako
Matanjahu Engelman, az Állami Számvevőszék elnöke - fotó: képernyőkép / Mako

Matanjahu Engelman, a számvevőszék jobboldal átpasszírozta új elnöke (Állami Főellenőr) megszünteti a kormányzat élén állók esetleges visszaéléseit kutató különleges korrupcióellenes osztályt, és a kormányzati szervek elleni vizsgálatok enyhítését ígéri. Kormány és politikussimogató reform készül a kormányzat munkájának ellenőrzésére hivatott intézménynél. Fölösleges is a belső ellenőrzés, hiszen Izrael politikusai – mint tudjuk – nem korruptak, a megvesztegetés, mint olyan, errefelé nem létezik.

Alig egy hónapja iktatták be hivatalába, miután a kneszet a jobboldal jelöltjeként megszavazta, és máris teljesen új szelek fújnak a Háárec cikke szerint: felszámolja a top vezetők kihágásainak vizsgálatát, amit kettővel ezelőtti elődje, a korrupcióellenes elkötelezett harcáról ismert Micha Lindenstrauss állított fel. Annak idején ez az osztály derített fényt Ehud Olmert bizonyos üzelmeire, majd már a sokkal kevésbé keménykezű – Netanjahu kiválasztotta – Joszef Shapira idején ők tárták fel a miniszterelnöki rezidencia visszásságait. De ennek vége, végre fellélegezhetnek a politikusok és az állami vezetők.

Engelman bejelentette, hogy megváltoztatja a minisztériumok ellenőrzésének módszereit is, ezentúl az eddig tőlük teljesen függetlenül végrehajtott belső ellenőrzések helyett “egyeztetések” lesznek, a minisztériumi vezetők előre tudni fogják, mit fognak ellenőrizni, miért, és hogyan.

Apukám csak annyit mondana: ügyes.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.