A kétállami megoldást hangsúlyozta a jordániai király a közel-keleti béke érdekében

177

A kétállami megoldás szükségességét hangsúlyozta II.Abdullah jordániai király Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti tanácsadójával és egyben vejével folytatott szerdai megbeszélésén, amelynek fő témája az izraeli-palesztin rendezés volt.

A király kiemelte, hogy igazságos, átfogó és hosszútávú békét csakis a kétállami megoldás mentén lehet elérni, hozzátéve, hogy az önálló és független palesztin állam fővárosának Kelet-Jeruzsálemet kell kijelölni.

A találkozón részt vett Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter, valamint Jason Greenblatt, a nemzetközi tárgyalásokért felelős amerikai különmegbízott is.

A The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja nemrég azt közölte, hogy Donald Trump nem sokkal az izraeli választások előtt „béke-csúcstalálkozóra” fogja invitálni Camp Davidbe az arab államok vezetőit, de ezen a találkozón Netanjahu nem vesz részt annak érdekében, hogy minél több ország elküldje képviselőit. A lap szerint Kushner ennek a megbeszélésnek a tető alá hozására keres fel hat közel-keleti arab országot, továbbá azért, hogy előmozdítsa az „évszázad alkujaként” beharangozott, Washingtonban kidolgozott közel-keleti béketervet.

A palesztin fél korábban már többször megkérdőjelezte Washington közvetítő szerepét, a többi közt azért is, mert Trump úgy döntött, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át az amerikai nagykövetséget. A béketervről több más arab ország vezetése is úgy vélte, hogy egyoldalú és elfogult Izrael irányába.

Jordánia 1994-ben írt alá békeszerződést Izraellel, ugyanakkor a királyságban sok palesztin menekült él.