A Gázai övezetből rakétát lőttek ki Izraelre, a légierő Hamasz célpontokat támadott

Izraeli Hadsereg: A Gázai övezetből kilőtt rakétát észleltünk, válaszul a légierő Hamasz célpontokat támadott.

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy a palesztinok egy rakétát indítottak a Gázai övezetből izraeli területre, és hogy a rakétát a Vaskupola légvédelmi rakétarendszer elfogta. A hadsereg szóvivője azt is közölte, hogy légierő vadászgépei “két Hamaszhoz tartozó földalatti terrorista infrastruktúrát” támadtak.

A rakétaindítás miatt Szderotban, Nir Am, Or HaNer, Erez és Gevim kibucokban, valamint a Saár HaNegev regionális tanácshoz tartozó Ibim településen aktiválódtak a légvédelmi szirénák, a lakosok pedig robbanásokról számoltak be.

A Hamász szóvivője, Fawzi Barhum ma reggel kijelentette: “Az izraeli támadás a Gázai övezettel szembeni eszkalációnak és agressziójának az üzenete, és Izrael azzal a céllal hajtotta végre, hogy elvonja a figyelmet a Ciszjordániában lezajlott palesztin hősök tevékenységéről és akcióiról, amelyek kényelmetlen helyzetbe hozták Izraelt és fokozták a zavart az (izraeli) politikai arénában. Az ellenállás erői nem fogják hagyni, hogy Izrael a Gázai övezetet használja számláinak lezárására.”

Tegnap korábban több ezer palesztin tiltakozott a gázai határkerítés közelében. A Palesztin Egészségügyi Minisztérium szerint 38 embert sérült meg, közülük 20-an éles lövedéktől. A pénteki tüntetések a múlt heti áldozati ünnep miatti pihenő után folytatódtak.

Az erőszakos zavargások szervező bizottságának tagja, Talal Abu Zarifa azt mondta a Haaretznek, hogy nem történt változás a „menetekkel” kapcsolatos politikában, és hogy a felhívásuk erőszakmentes felvonulás tartására irányult. Palesztin források szerint a Hamaszra gyakorolt nyomás egyre fokozódik a Gázai övezetben, mivel a blokád enyhítése terén nem történt előrelépés. A Hamasz tisztviselője a Haaretznek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy “minden alkalommal, amikor a nyugalom visszaállításával kapcsolatos megállapodás megvalósításáról beszélnek, az emberek azt várják, hogy valami jobbra változzon, de a gyakorlatban szinte semmi nem történik.”

Ugyanez a tényező hozzátette, hogy a palesztin frakciók – a Hamasszal az élen –tisztában vannak azzal, hogy érzékeny időszakba lépnek a közelgő választások miatt: “Egyrészről a Hamasz tudja, hogy Izrael jelenleg nem akar nyílt konfrontációt, másrészt a Gázai lakosság jelentős könnyítéseket vár, amelyek javítanának a helyzeten, de mindez túl lassan történik, ezért minden lehetőség az asztalon van.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz