Az Amir Perec veszély

Amir Perec ostorozza a Kék-Fehért a Jiszrael Hajom címlapján
Amir Perec ostorozza a Kék-Fehért a Jiszrael Hajom címlapján

A Munkapárt-Geser élén álló Amir Perec mindeddig nem volt hajlandó nyilvánosan bejelenteni, hogy kormányváltásra törekszik, és nem lép be egy Netanjahu-vezette kabinetbe. Erre jó oka van, hiszen nem is erre készül, hanem arra, hogy mentőövet nyújtson személyes politikai karrierje érdekében a korrupciós ügyektől vérző Netanjahunak, amint erre ez a cikk is felhívta az izraeli olvasók figyelmét.

Nem ez lesz az első eset, hogy cserbenhagyja választóit: hasonló történt 2005-ben is, amikor szintén szociális ügyek, a szegények megsegítésének propagandájával szerezte meg a Munkapárt vezetését, majd kampányolt az országos választásokon, s amikor kormányra került, magasról tett ígéreteire, s azonnal a védelmi tárcát ragadta meg olyan más minisztérium helyett, ahol valóban tehetett is volna a szociális ügyekért. Köztudott, hogy Izraelben a hadsereg vezethet el legnagyobb eséllyel a kormányfői poszthoz – s személyes ambíciói fontosabbak voltak a választóknak tett ígéreteinél.

Hasonló lépés fő most is a Netanjahu-Perec boszorkánykonyhában, amikor a Netanjahuval egyértelműen szemben álló baloldali szavazatokkal fog megszerezni magának valamely fontos tárcát, ismét elárulva választóit a miniszteri Mercédeszért. Ezért aztán aki valóban változást, és Netanjahu menesztését szeretné, az ezúttal nem szavazhat a Munkapártra.

Amir Perec - fotó: Raanan Cohen / Wikipedia
Amir Perec – fotó: Raanan Cohen / Wikipedia

A háttéralkut bizonyítja a Netanjahu-féle propaganda házilap, az országszerte, több százezres példányszámban, ingyen osztogatott Jiszrael Hajom címlapja Peresszel az élen, amint a Kék-Fehér széteséséről hablatyol. Ez a propaganda szócső a hiányos törvénykezés miatt máig nem szerepel a Likud választási propagandára költhető keretében, s így nap mint nap nyíltan megsérti az államügyész füle botjának mozdítása nélkül a pártfinanszírozási és a választásokat finanszírozó törvényt.

Mégis hasznos, hiszen világosan kirajzolódik vele Netanjahu terve a választások utánra: egyfolytában a Kék-Fehér állítólagos széteséséről és hatalmas válságáról hozzák cikkeiket, ezzel manipulálva a közvéleményt a Netanjahu leváltását tervező centrista párt ellen, miközben Perec soha nem kap egy rossz szót, sőt címlapra kerül. Hiszen ha nem jut be pártja, akkor oda a master-plan átcsábításáról egy jobboldali kormányba.

Netanjahu túlélési tervének másik része, a Kék-Fehér néhány képviselőjének áthívása mesés ígéretekkel, áprilisban kudarcot vallott, de ismét napirenden van. Ennek érdekében is folyik a folyamatos propaganda a párt állítólagos hatalmas válságáról, várható széteséséről stb. A kormányfőnek semmilyen eszköz nem szégyenletes, hiszen akkora a tét, mint még soha: vagy a miniszterelnöki szék, vagy a börtön vár rá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.