Az arabok belépnének a koalícióba?

Ajman Ode, az Egyesült Arab Lista vezetője - fotó: Ajman Ode Facebook-oldala
Ajman Ode, az Egyesült Arab Lista vezetője - fotó: Ajman Ode Facebook-oldala

Az egyesült arab listát vezető Ajman Ode bejelentette, hogy bizonyos feltételek mellett kész lenne belépni a kormányba. Ha ez megtörténne, akkor Izrael történetében először szerepelne ara párt a kormányban.

Azonban ennek a valószínűsége több okból is csekély. Egyrészt Ode feltételei jelenleg szinte teljesíthetetlennek tűnnek:

  • A megszállás vége, a palesztin-izraeli tárgyalások újraindítása
  • Az arabokat másodosztályú polgárrá változtató nemzetállam törvény eltörlése
  • Az arabok engedélyek nélkül épített házai lebontásának felfüggesztése a zsidókra alkalmazott szabályok alapján
  • Effektív rendészeti program az arab szektorban az erőszakos bűncselekmények elleni fellépéshez
  • Arab város, egyetem, és kórház alapítása
  • Több pénz az arab helyhatóságoknak
  • Igazságosabb szociális ellátási rendszer a rászorulók megsegítésére, araboknak és zsidóknak egyaránt

Nemcsak a feltételek nehezen teljesíthetőek, de a Kék-Fehér párt élén állók is többször bejelentették, hogy csakis cionista, vagyis Izraelt támogató pártokkal készek az együttműködésre, s olyan pártokkal nem, melyek megkérdőjelezik az ország létjogosultságát. Márpedig ha Ode nem is, de a négy pártból alakult arab pártszövetség más tagjai közt akadnak olyanok, melyek nem felelnek meg ennek a feltételnek.

De ha eleve reménytelen, akkor mégis miért került napirendre? Ennek elsősorban arab belső okai vannak. Ezzel próbál Ode és pártja mozgósítani, ugyanis az előző, áprilisi választásokon is kiderült, hogy szavazóik a lábukkal szavaztak, soha ilyen kevesen nem mentek el leadni rájuk voksaikat.

Főként az arab fiataloknak van elegük képviselőik eddigi politikájából, azzal, hogy elsősorban a palesztin államiság kérdésével, Ciszjordánia és Gáza ügyével foglalkoztak. Ehelyett azt szeretnék, ha őket, mindennapi bajaikat képviselnék a kneszetben, jólétüket, gazdasági és társadalmi előrejutásuk ügyét Izraelben. S erre akkor lenne a leginkább lehetőségük, ha részt szereznének a hatalomból, vagyis belépnének a kormánykoalícióba.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSTimes of Israel