Gáza: három rendőr meghalt több robbanásban – Izrael: nem támadtunk

2019. augusztus 27. Kedd

23:00 A palesztinok két halálos áldozatot jelentettek egy IDF-nek tulajdonított támadás során Gáza városában. Mindkét halálos áldozat 32 éves rendőr. Gázai források szerint ez egy leszámolás. Az első jelek szerint egy motorkerékpár robbant fel az eseményen. A hadsereg közölte, hogy Izrael nem támadott. (Ynet)
22:46 Az idén drámai módon megnőtt a Gázai övezet környékén a “Sürgősségi és mentális segítség” központjaiba kezelésre jelentkezők száma. Az “Izraeli Trauma Koalíció” szerint az elmúlt hét hónapban 3881 új kérést érkezett a központokba. (Ynet)
21:05 Benjamin Netanjahu miniszterelnök reagált a tengeralattjáró üggyel kapcsolatos új fejleményekre, azt állítva, hogy az ügy “vérvád, amely nem adatokra vagy dokumentumokra, hanem a koronatanú hazugságaira épül”. (Ynet)
20:59 Beni Ganz, a Kék-Fehér párt elnöke utalt a tengeralattjáróval és a Bezeq-el kapcsolatos botrányokra, mondván, hogy az új megállapítások “megkövetelik a főügyésztől, hogy azonnali vizsgálatot indítson”. Azt is hozzátette: “Ezek a szörnyű korrupciós ügyek a polgárok és valószínűleg az állambiztonság kárára történtek.” (Ynet)
20:20 Az Identitás (Zehut) Párt elnöke, Moshe Feiglin közölte, hogy nem szándékozik visszalépni a Kneszet választásoktól. “Az álom és a remény, melyeket a Zehut ültetett, megmarad.” Feiglin elismerte, hogy “óriási” nyomás nehezedik rá, hogy visszalépjen. (Ynet)
19:32 Egyiptom azzal fenyegette meg a Hamaszt, hogy abbahagyja a közvetítői tevékenységet Izraellel szemben, ha a rakétatűz folytatódik. Egyiptom azért haragszik, mert rakétákat indítottok Gázából, miközben a Hamasz küldöttsége Kairóban tartózkodott. Az egyiptomiak figyelmeztették a Hamaszt, hogy ne merészeljen harcolni Izrael ellen a Hezbollah és Irán szolgálatában. (Ynet)
19:04 Kiderült, hogy ki az Izrael által megakadályozott, Szíria területéről tervezett drón-támadás iráni felelőse: Jawad Rafari tábornok, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, akinek Qassem Suleimani a közvetlen felettese. (Ynet)
18:15 Sara Netanjahu, a miniszterelnök felesége szerint Honduras vasárnap megnyitja a diplomáciai képviseletét Jeruzsálemben. “Amikor Guatemalában jártam, beszéltem Patricia Morales-szel és férjével, felkértem őket, hogy hassanak oda, hogy Honduras Jeruzsálembe költöztesse a nagykövetségét.” (Ynet)
17:42 A Hezbollahhoz közeli források szerint a terrorszervezet “kiszámított támadást” tervez Izrael ellen, amely nem robbant ki háborút. Ez válaszul a Bejrút Dahiya negyedében véghezvitt, Izraelnek tulajdonított támadásra. (Ynet)
16:33 Három kiskorút tartóztattak le azzal a váddal, hogy Molotov-koktélokat dobtak a hatos autópálya felé. (Haaretz)
14:39 A szombat és vasárnap közötti éjszakán Libanonban történt – Izraelnek tulajdonított – támadás célja egy rakéta precíziós berendezést tároló létesítmény volt. Erről számolt be a londoni Times “nyugati hírszerző ügynökségekre” hivatkozva. (Ynet)
13:07 A 20 éves és idősebb izraeliek 90%-a biztonságban érzi magát lakóövezetében, és 84,4%-a még sötétedés után is biztonságban érzi magát otthona környékén – az Izraeli Statisztikai Hivatal tavaly végzett felmérése szerint. (Ynet)
11:59 Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak a fenyegetésére reagálva: “Hallottam a szavait, és azt javaslom neki, hogy nyugodjon le. Tisztában van vele, hogy Izrael állam tudja, hogyan kell megvédeni magát és megfizetni ellenségeinek.” (Ynet)
11:27 Ajelet Saked, a Jamína (Jobbra) párt elnöke: “A választási bizottság elnöke, Hanan Meltzer bíró téves döntést hozott, mikor megtiltotta a pártoknak kamerák elhelyezését a szavazóhelyiségekben.” Szerinte nem csak az arab helyiségekbe, hanem mindenhova kamerákat kellene felszerelni. 
10:25 A Rison Lecioni bíróság további tíz napra meghosszabbította a Telegrass alapítójának, Amos Dov Silvernek a letartóztatását. (Ynet)
10:05 Az izraeli hadsereg előkészítette a rombolási munkálatokhoz a Dvir Szorek tizedes életét követelő terrortámadásban részt vevő három gyanúsított otthonát. (IDF)
08:43 Az IDF Beit Lakia faluban fegyverkészítéshez használt esztergaműhelyt foglalt le. Terrorista tevékenységben való részvétel gyanúja miatt nyolc palesztint tartóztattak le Ciszjordániában. (Haaretz)
08:07 Két palesztin személyt tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy gránátot dobtak az iszavijai határrendőrségre. Egy rendőr könnyebben megsérült kődobálástól. (Haaretz)
07:22 Egy 35 éves személyt Askelonban egy verekedés folyamán leszúrták, állapota súlyos. (Haaretz)
07:13 Kilenc ember, köztük öt gyerek, könnyebben megsebesült a 6. autópályán, az Ein Tut csomópont közelében. (Haaretz)
06:35 A Pentagon az Izraelnek tulajdonított támadásokról: Iraknak joga van megvédeni magát külső tényezőkkel szemben. (Haaretz)
01:08 Hezbollah: A Bejrútban felrobban izraeli drónok robbanóanyagot hordoztak. (Haaretz)
00:20 Libanoni jelentés: izraeli repülőgépek repültek az állam keleti részén, a Baqa környéki falvak felett. (Haaretz)