Ismét tüntettek palesztinok a Gázai övezet határán, halottak és sebesültek

155

Legalább két palesztin meghalt és több mint 20 megsebesült izraeli katonák által leadott lövésektől a Gázai övezet és Izrael közötti határ mentén tartott újabb pénteki tüntetéseken kitört összecsapásokban.

A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a 17 éves, Ali al-Askar néven azonosított áldozatot a fején érte az izraeli katonák által leadott lövések egyike. A tárca szerint a másik halálos áldozat szintén egy fiatal férfi volt.

Orvosi források szerint további 23 ember sebesült meg, közülük 15-en éles lőszertől.

Szemtanúk szerint százak tüntettek péntek délután a kerítés számos részénél, tiltakozók palesztin zászlókat lengettek és kövekkel dobáltak katonákat.

A gázai-izraeli határnál tavaly március vége óta rendszeresek a tüntetések, amelyeken palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a tiltakozások kezdete óta 310 palesztin halt meg és több mint 17 ezret lőttek meg.

Bár az elmúlt napokban viszonylagos nyugalom uralkodott a Gázai övezetben, augusztus második felében a feszültség ismét fokozódott a térségben, ahonnan rakétákat lőttek ki izraeli területekre hat egymást követő nap.

A rakétatámadásokért a felelősséget egyelőre egyetlen palesztin szervezet sem vállalta, Izrael ugyanakkor az övezetet irányító Hamász palesztin radikális iszlamista szervezetet tartja felelősnek az onnan eredő bármilyen támadásért vagy incidensért.