Egy héttel a választások előtt Netanjahu ismét a Jordán-völgy annektálását ígéri

214
Néhány órával Netanjahu bejelentése után egy asdódi választási gyűlésen egy gázai rakétatámadás miatt a biztonságiak leviszik a miniszterelnököt a pódiumról - fotó: képernyőkép
Néhány órával Netanjahu bejelentése után egy asdódi választási gyűlésen egy gázai rakétatámadás miatt a biztonságiak leviszik a miniszterelnököt a pódiumról - fotó: képernyőkép

Választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet – jelentette be kedden tartott beszédében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

“Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül” – közölte Netanjahu, hozzátéve, hogy az annektálás az első lépés lenne más, olyan ciszjordániai területek bekebelezése felé, ahol zsidó telepek vannak.

Netanjahu hangsúlyozta, minderre csupán azután kerülne sor, hogy Washingtonban nyilvánosságra hozzák az évszázad alkujának is nevezett izraeli-palesztin rendezési tervet, és az ügyben teljes mértékben együttműködnének a Trump-adminisztrációval.

A Fehér Házból egyelőre nem kommentálták a bejelentést.

Mohammad Stajje palesztin miniszterelnök nem sokkal Netanjahu nyilatkozata előtt, amelynek a tartalma korábban kiszivárgott, közleményben kijelentette, hogy az izraeli kormányfő “a békefolyamat legnagyobb rombolója”.

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, mert az áprilisi választások után Netanjahu mint miniszterelnök-jelölt megfelelő számú koalíciós partner hiányában nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.

A miniszterelnök az előző, április 9-én tartott választások előtt is megígérte a Ciszjordániában felépített izraeli települések annektálását.

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.

A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott, Izrael azonban biztonsági és történelmi okok alapján visszautasítja ezt az álláspontot. A palesztinok attól tartanak, hogy a szeptember közepi választások utánra ígért új amerikai béketerv Izraelt fogja támogatni, és korlátozza jövendő államuk területét.