Egy nagyszerű barátság vége?

Netanjahu-paródia a 12-es tévén - fotó: képernyőkép
Netanjahu-paródia a 12-es tévén - fotó: képernyőkép

Hosszú cikk jelent meg ma (csütörtök) a Politicoban, amely szerint Washington a Fehér Háznál folytatott kémkedéssel vádolja Jeruzsálemet. Múlt héten lemondott Jason Greenblatt különleges közel-keleti megbízott, már régóta nem hallani Donald Trump  szépreményű zsidó vejéről, Jared Kushnerről, és Trump látványosan közeledik Irán felé, feltételek nélkül találkozna a legfőbb ajatollahhal, akárcsak Kim Dzsongunnal tette. Ja, és már a harcias Bolton is röpült, Netanjahu szövetségese, aki eddig együtt keménykedett Iránnal. Sehol egy választási ajándék, pedig Bibi belengette a Jordán-völgy annektálását – persze csak ha rá szavaznak, – és pár hónapja még bizton számíthattunk volna a lelkes amerikai támogatásra.

De most sehol semmi, sőt. Egyre fagyosabbnak tűnik Washington és Jeruzsálem viszonya, jóllehet Netanjahu egész siker-propagandáját, miszerint ő egy másik ligában játszik, éppen erre a nagyszerű barátságra építette. Azért ma elment Putyinhoz, talán onnan még csurran-csöppen némi megerősítés, választási lelkesítés, de ott sem lesz könnyű dolga, kellett neki az Ukrajnából jött Liberman-szavazók átcsábítására néhány hete Kijevbe utaznia.

Egyre meztelenebbnek tűnik az egyre patetikusabb király, s frusztrációja nyomán egyre vadabb agresszivitással kampányol. Az ország ötödét kitevő arabok elleni uszítása soha korábban nem volt ilyen nyílt, a balosozás és árulózás sem ennyire szégyentelen; helyette is szégyellem magam, és azon meditálok, miként lehet ő ezek után minden izraeli miniszterelnöke, ha Isten őrizz úgy alakul.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.