Izrael népe nemet mondott a korrupcióra, az uszításra, a megosztásra és a manipulációra

Benjamin Netanjahu miniszterelnök - fotó: Kobi Gideon / GPO
Benjamin Netanjahu miniszterelnök - fotó: Kobi Gideon / GPO

Izrael népe szerdán döntött: nem kér többet Netanjahu uszításra, megosztásra és manipulációra épített kormányzásából. A szavazás eredménye nyomán nem születhet többé szűk, arabellenes, a szélsőségeket főárammá változtató kormány, melynek irányát a szélsőjobboldali telepes pártok és az ultraortodox vallásosság határozza meg.

De a félig tele pohár üres részét se felejtsük: bár sokan elfordultak tőle, Netanjahu manipulatív, megosztó, hazug és uszító politikája ismét rengeteg mandátumot hozott a jobb sorsra méltó Likudnak, az egykori liberális és nemzeti értékeket hirdető pártnak.

A kormányfő tavaly év végén az őt vádirat elkészítésével fenyegető korrupciós ügyei miatt hozatta előre a  választásokat, majd tavasszal a parlamenti mentelmi jog megszerzése érdekében hirdetett meg újabb választásokat szeptemberre, amikor csődöt mondott a kormányalakítással. Ezért uszított a rendőrség, a jogrendszer, a valóságot nyilvánosságra hozó média ellen.

A pohár legfontosabb tele része: Nem lesz haszinut – parlamenti védettség, nincs hozzá többsége. Október elején megkezdődik Netanjahu és ügyvédeinek meghallgatása Aviháj Mandelblitt államügyésznél három korrupciós ügyében, és a jogi szakértők igen valószínűtlennek tartják, hogy sikerül meggyőznie az ügyészséget ártatlanságáról. Az év végéig várhatóan benyújtják ellene a vádiratot a rendőrség összegyűjtötte tanúvallomások és bizonyítékok alapján.

Persze lehetséges olyan forgatókönyv is, hogy érdemeire való tekintettel futni hagyják – igen nagy szégyen lenne Izraelnek, ha Olmert után Netanjahu is börtönben végezné, korrupció miatt. Ha vádalkut kötnek vele, akkor ennek ára csakis az lehet, hogy eltűnik a közéletből. Egyik szemünk sír, másik nevet, hiszen akkor hol van a törvény előtti egyenlőség, másrészt viszont nehéz elhinni: VÉGE? VÉGE? VÉGE!

Netanjahu egyik forgatókönyv szerint sem tűnik el holnapra életünkből, hatalmának roncsai is félelmetesek, hosszú lesz az agónia, még mindig az egyik legnagyobb párt élén állva küzd – hiszen éppen ezért nem vonult félre a vádirat elkészítésekor sem. De már látszik az alagút vége, lassan fellélegezhetünk, marad a demokrácia, nem kerül Ajelet Saked kezébe az igazságügyi minisztérium, nem verheti szét a jogrendet segítségével a kormányfő, hogy mentse a bőrét.

És ezentúl Ganzcal és Netanjahu Likudbeli utódjával nem kell majd szégyenkeznünk a civilizált világban, ahol a nyugati polgári demokratikus értékeket vallják: a tegnapi választásokkal remélhetőleg kiléptünk az Orbán-Erdogán-Trump tengelyből.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.