A Likud szövetségbe tömörült a jobboldali és az ultraortodox pártokkal

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette szerdán, hogy szövetséget kötött a jobboldali és az ultraortodox vallásos pártokkal, és ígéretük szerint csakis együtt folytatnak koalíciós tárgyalásokat más pártokkal az előző nap tartott előrehozott parlamenti választások nyomán.

A tizenhármas kereskedelmi tévé híradása szerint Netanjahu úgy fogalmazott, a “nemzeti tábor”, vagyis a kormányzó jobboldali Likud, a Jobbra (Jamína) nevű, telepeseket támogató párt és további két, ultraortodox vallásos párt csakis együtt folytat koalíciós tárgyalásokat. A megbeszéléseken Jarív Levin turisztikai miniszter képviseli majd szövetségüket.

Ezek a pártok együtt ötvenöt mandátumot szereztek meg a kneszet 120 képviselőhelyéből a keddi választásokon, vagyis nincs többségük. A szövetség létrehozásával egyes források szerint abban reménykednek, hogy Reuven Rivlin államfő őket bízza meg kormányalakítással. Az elnök azonban még nem kérte fel Benjamin Netanjahut a kormányalakításra.

A Likud egyik politikusa ugyanakkor azt közölte a Jediot Aharonot című újság honlapjával, a ynettel, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök arra számít, elsőként Beni Ganz, az ellenzéki Kék-Fehér centrista párt elnöke kap lehetőséget Reuven Rivlintől a kormányalakításra, és Benjamin Netanjahu csak akkor próbálkozik majd, ha Beni Ganz már kudarcot vallott a választások után kialakult patthelyzetben, amelyben sem a bal, sem a jobboldal nem tudott többséget szerezni.

A kormányfő lemondta jövő hétre New Yorkba, az ENSZ közgyűlésére tervezett útját, noha kormányzatának eddigi időszakában 2010 óta mindig jelent volt ezen a nemzetközi találkozón, és már bejelentette, hogy idén is fontos találkozókra készült ott. A 13-as kereskedelmi tévécsatorna szakértői szerint azért mondta le az utazást, mert attól tart, hogy távollétében a Likud politikusai ellene fordulhatnának a választások után meggyengült helyzetében.

Izraelben azért rendeztek előrehozott választásokat kedden, mert az áprilisi választások után a kabinet létrehozásával megbízott Benjamin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani. A parlament feloszlatta magát és új választásokat írtak ki.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.