Ganz liberális nemzeti egységkormányt akar, amelyet ő vezet

Beni Ganz - fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo
Beni Ganz - fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Beni Ganz, az izraeli Kék-Fehér centrista párt elnöke bejelentette csütörtökön, hogy széles alapokon nyugvó, liberális nemzeti egységkormány létrehozására törekszik, amelyet ő vezet.

A keddi előrehozott választásokon legtöbb, 33 mandátumot szerző centrista Kék-Fehér párt elnöke újságíróknak nyilatkozva mondta ezt Jeruzsálemben. Mint fogalmazott, nemzeti egységkormányt nem lehet “politikai blokkokkal és trükkökkel” létrehozni. A pártvezető Benjamin Netanjahu miniszterelnök javaslatát bírálta, amely szerint az ő vezetésével jönne létre egységkormány, és a jobboldali-vallásos tömbje tárgyalna más pártokkal, köztük a Kék-Fehér párttal a kormány megalakításáról.

Ganz válaszára reagálva Netanjahu azt mondta, hogy meglepte és csalódást okozott neki az elutasítás.

Mose Jaalon, a Kék-Fehér párt vezető politikusa Benjamin Netanjahuval kapcsolatban az egységkormányról kijelentette: “vele nem fog menni”, mert személye árt a Likudnak, a nemzeti tábornak, Izraelnek. Jaalon felszólította a kormányfőt, hogy vonuljon vissza.

“Nem nyűgözött le bennünket Netanjahu jobboldali pártokkal kötött megállapodása, melynek nincs jogi ereje, és bármelyik fél bármikor kiléphet belőle” – tették hozzá a csütörtök reggel aláírt jobboldali vallásos tömb egyezségére utalva, amely szerint az aláíró pártok csakis Netanjahu vezetésével és közösen vesznek részt az új kormánykoalícióban.

Jair Lapid, a Kék-Fehér párt második embere Twitter-üzenetben leszögezte, hogy csak akkor lesz egységkormány, ha Netanjahu visszavonul. Lapid közölte, hogy pártja kormányt alakítana mindenkivel, aki úgy gondolja, hogy “eljött a polgári házasság ideje”, meg kell szüntetni a boltok szombati nyitva tartását tiltó törvényt, támogatja a szombati közösségi közlekedést, aki a korrupció ellen van, valamint meg akarja változtatni a választási törvényt úgy, hogy “ne lehessen háromhavonta választásokba rángatni” az országot.

Avigdor Liberman, az Izrael a Hazánk párt vezetője, Benjamin Netanjahu egykori szövetségese, jelenlegi politikai ellenfele lett a keddi választások után a jobb- és a baloldali tömb között a mérleg nyelvének szerepét betöltő politikus. Felszólította Netanjahut, hogy üljön le vele és Beni Ganz-cal, és hozzanak létre egy széles, liberális nemzeti kormányt Izrael jövője érdekében.

Névtelenül nyilatkozó Likud-vezetők a Jediot Aharonot című újsággal csütörtökön azt közölték, hogy a Likud magas rangú politikusai csak akkor fognak Netanjahu ellen fordulni, ha kudarcot vall a kormányalakítással.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.