Fontos a magyar-izraeli kapcsolatok erősítése

A magyar kormány számára fontos az Izraelhez fűződő kapcsolatok erősítése – jelentette ki Szilágyi Péter miniszteri biztos a Magyar emlékek Izraelben című könyv bemutatóján kedden Budapesten.

A Magyar emlékek Izraelben című könyv borítója
A Magyar emlékek Izraelben című könyv borítója

A magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa azt mondta: a magyar-izraeli baráti kapcsolatok alapja a Kárpát-medencei zsidó közösség, amely máig a legnagyobb Közép-Európában.

Ez a közösség nagyon sok tudóst, művészt adott a magyarságnak – tette hozzá, és kiemelte: a kormány támogatja a zsidó közösségeket, művészeti rendezvényeiket, zsinagógáik felújítását.

Az államtitkárság ösztöndíjjal támogatja az izraeli magyar közösségeket és fontosnak tartja a magyar emlékek felkutatását Izraelben – hangsúlyozta Szilágyi Péter.

A nemrég megjelent Magyar emlékek a világban kultúrtörténeti mű szerzője Novák Attila és Shiri Zsuzsa. A kötet azokat az izraeli történelmi eseményeket, társadalmi csoportokat, településeket, keresztény emlékhelyeket, kulturális emlékeket mutatja be, amelyek magyarországi eredetűek.

A kötet megjelenését támogatta az Antall József Tudásközpont, mely 2015-ben elindította a Magyar Emlékek című könyvsorozatot.