Noha Netanjahu kapta a megbízatást, nem megy vele semmire

Fotó: Amos Ben Gershom / GPO
Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

A kormányalakítás megbízásának odaítélése nem volt ünnepi esemény tegnap este. A bűnügyekbe keveredett miniszterelnök a választások elvesztése után továbbra is túszként tartja fogva Izraelt. – Yossi Werther, a Haaretz politikai elemzőjének rövidített és szerkesztett írása.

Netanjahu, aki korábban minden lehetséges módon befeketítette az elnököt azt állítva, hogy  Rivlin “bármit” megtesz annak érdekében, hogy ne neki kelljen adnia a kormányalakítási megbízatást, most mégis tőle kapta azt (öt év alatt harmadik alkalommal), egyszerűen azért, mert a józan ész és a számtan ezt kívánta.

A múlt héten Rivlin bejelentette, hogy “forradalmi” ajánlata van Netanjahu és Ganz számára, hogy egységkormányt tudjanak felállítani. Tegnap este bemutatta ajánlatának kulcsfontosságú elemeit, amelyek magukban foglalják a miniszterelnök jogi státusának messzemenő jogalkotási változásait azzal a céllal, hogy kimentse Izraelt annak a politikai-jogi iszapnak a mélyéről, amelybe belesüppedt.

Az elnök tervében a drámai változás a miniszterelnök munkaképtelenségének maximális időtartamára vonatkozik, mielőtt lemondásra kényszerülne: 100 nap helyett – határozatlan ideig. Rivlin jól ismeri az ügyfelét és nagyon szoros környezetét: ez a módosítás meghagy neki/k minden megtiszteltetést, előnyt, biztonsági őröket, autókat, gondnokot, házvezetőnőt és házat a bírósági tárgyalás teljes időtartamára, amely akár évekig is eltarthat, beleértve a fellebbezéseket is.

Rivlin minden tőle telhetőt megtett, kivéve egyvalamit: nem garantált Netanjahunak mentelmi jogot, és nem biztosított neki vádirat alatti aktív miniszterelnökséget. Végül is ez a történet: egy bűnügyekbe keveredett miniszterelnök túszként tartja fogva a kimerült és megbénult országot, annak ellenére, hogy nem sikerült megnyernie a választásokat.

A hírek szerint amikor Rivlin hétfő este az első találkozójukon Netanjahu és Ganz elé tárta a tervet, egyikük sem vetette azt el. Netanjahu tegnap este hallgatólagosan jelezte, hogy van miről beszélni. Ganz ezzel szemben nem is utalt Rivlin javaslatára a nyilatkozatban, amelyet közvetlenül az elnöki rezidencia elhagyása után adott ki.

A tegnap este történtekből úgy tűnik, hogy nem a Kék-Fehér vezetője irányít, hanem őt irányítják. Miközben Ganz Netanjahuval ült Rivlinnél, szövetségese, Jair Lapid azt tweetelte, hogy: “Ganz lesz a miniszterelnök, és Netanjahu felszabadul, hogy a bűnügyeivel foglalkozzon.” Lapid úgy döntött, így jelzi az elnöknek és mindenkinek, aki hallja: ő az úr a házban, nem a pártelnök.

A Kék-Fehérben nem hivatalosan azt mondták tegnap este, hogy a kulcs Netanjahu kezében van; ha egyetért az elnök javaslatával, akkor nem zárják ki az egységkormány lehetőségét. A Likudban inkább Rivlin bojkottok és kirekesztések elleni felhívását hangsúlyozták.

A hibáztatás játéka új szakaszba lépett. Időközben az “ütőkártya” a miniszterelnöki rezidencián marad, utána kerülhet majd erkölcsösebb helyre; hogy felgyorsítsa az eseményeket egy újabb parlamenti választások felé vezető úton, vagy hogy megnehezítse a Likudban a párt vezetésére ácsingózók számára új választások kiírását. Netanjahu végső előtti állapotában sem adja meg magát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz