Netanjahu megfelelő eljárás nélkül hagyta jóvá a németországi tengeralattjáró beszerzéseket, és ez állambiztonsági kockázatot jelenthetett – közölte az állami vizsgálóbizottság

A tengeralattjárók németországi beszerzését vizsgáló állami bizottság figyelmeztető leveleket küldött Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, Yossi Cohen volt Moszad-főnöknek, Moshe Yaalon volt védelmi miniszternek, Ram Rothberg admirálisnak, az izraeli haditengerészet parancsnokának, valamint Avner Szimhoninak, a Nemzetbiztonsági Tanács dolgozójának.

A bizottság a következőket írta: „Az eddig elé terjesztett összes anyag megvizsgálása után a vizsgálóbizottság úgy véli, hogy vannak olyan érintettek, akikre károsan hathat a vizsgálat vagy annak jelen szakaszban megjelenő eredményei. Ezért a bizottság úgy döntött, hogy figyelmeztető értesítéseket küld.”

Ennek következtében az érintettek további tanúvallomásokat gyűjthetnek, és megtekinthetik védekezésükhöz a magatartásukkal kapcsolatos bizonyítékokat.

A bizottság kiadott egy 11 oldalas közleményt, amely szerint Netanjahu rendezett döntéshozatali folyamat nélkül „jelentős biztonsági vonatkozású” döntéseket hozott, megkerülte saját kormányát, hogy megállapodásra jusson Németországgal egy sor politikai, biztonsági és gazdasági kérdésben, és védelmi beszerzéseket hajtott végre „rendezett személyzeti munka nélkül, [miközben] eltértek a kormány által meghatározott hadműveleti igényektől”.

Netanjahu emellett kizárta az érintett biztonsági szerveket a döntéshozatali folyamatból, amikor „kényes politikai-biztonsági kérdésekkel” foglalkoztak, kerülte a találkozók dokumentálását, és „párhuzamos és egymásnak ellentmondó cselekvési csatornákat hozott létre, ezzel kockáztatva az állam biztonságát és sértve Izrael külkapcsolatait” – tette hozzá az állami bizottság.

A 2022-ben, Naftali Bennett volt miniszterelnök vezette vizsgálóbizottság több mint két évet töltött a tengeralattjárók és haditengerészeti hajók vásárlásainak vizsgálatával, amelyek az előző Netanjahu-kormány idején történtek.

Izrael hajókat vásárolt a német Thyssenkrupp hajógyártótól egy kétmilliárd dolláros, homályos ügylet keretében, amelyet esetleges korrupció és vesztegetés miatt vizsgáltak.

Noha Netanjahut a hírek szerint nem tartják gyanúsítottnak, tanúvallomást tett a rendőrségen az üzlettel kapcsolatban, és több közeli társát vád alá helyezték és elítélték a tárgyalásokban való részvételük miatt.

A miniszterelnöki hivatal Netanjahu nevében kiadott közleményében azt felelte, hogy „a tengeralattjárók központi pillérei Izrael nemzetbiztonságának és létének biztosításában a minket elpusztítani próbáló Iránnal szemben.

„A tengeralattjárók beszerzése nemcsak hogy nem károsítja az állam biztonságát, hanem biztosítja annak létezését” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy „a történelem be fogja bizonyítani, hogy Netanjahu miniszterelnöknek ebben a kérdésben is igaza volt, és helyes döntéseket hozott az állam érdekében, Izrael biztonságáért.”

Főkép: Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy új tengeralattjáró avatási ünnepségén, 2016-ban – Fotó: Baz Ratner / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.